Aa

Aa

Министар Вулин: Боримо се за социјалну правду

Министар Вулин: Боримо се за социјалну правду

Читај ми

ВРШАЦ - Србија, због неуспешних приватизација, не може да каже да је социјално праведна земља, ни да је богата земља, али може да каже да се бори за социјалну правду и за то да сви њени грађани живе боље, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је данас, поводом Међународног дана социјалне правде, посетио компанију Хемофарм у Вршцу, која је, како је рекао, један од, нажалост, ретких примера поштене, успешне и одговорне приватизације која раднике није оставила на улици, већ је помогла да се локална средина развије и унапреди.

“Нажалост, већина приватизација није била таква и због тога Србија не може да каже да је социјално праведна земља, ни да је богата земља, али може да каже да се бори за социјалну правду и за то да сви њени грађани живе боље”, рекао је Вулин.

Он је подвукао да је социјална правда једнакост шанси и право на достојанствен живот, који предузећа попут Хемофарма омогућавају, а држава је ту да помогне сваком коме је помоћ потребна.

Зато је политика Владе и премијера Александра Вучића да се на сиромашнима неће штедети, као да се социјална давања неће умањивати, већ ће се увећавати, подвукао је Вулин.

“Посебно ћемо покушавати да социјална давања боље одредимо да стигну коме су потребна”, рекао је министар.

Вулин је назначио да ће његово министарство инсистирати да се додатно побољшају услови за инвестиоре и послодавце, што ће, на првом месту, обезбедити посао за све.

“Човек који има посао је задовољан, срећан и успешан део заједнице и може да ствара породицу. Без привредног амбијента који је наша одговорност тога неће бити. Трудићемо се да омогућимо једнаку шансу и доступноснт образовања, рада, лечења и свега осталог што живот чини могућим и успешним”, рекао је Вулин.

Он је поновио захвалност Хемофарму и Штада групи начину на који воде рачуна о запосленима и о читавољ заједници и додао да је та компанија лидер када је реч о односу према радницима и према безбедности и заштити на раду.

Према његовим речима, Хемофарм је значајан, не само по резултатима пословања, већ и по томе што добар део профита оставља заједници.

“Хемофарм је био са нама и када су биле полаве и мигрантска криза, увек се одазивао на све наше позиве и волео бих када би и друге компаније кренуле тим путеми понашале се одговорно према радницима и локалној заједници”, рекао је Вулин.

Генерални директор Хемофарма Роналд Зелигер истакао је да је велико задовољство што је министар посетио компанију на овај дан, јер су социјална правда и одговорност један од предуслова за рад на тржишту ЕУ.

Како је рекао, Хемофарм дуго ради у складу са тим принципима и захваљујући њима, и принципима одрживог развоја, постиже добре резултате.

Зелигер је указао да је компанија у процесу ревизије добила највећу оцену, А плус, у области одрживости и заштите на раду, као и бројна признања и награде у тој области и подвукао да је број повреда на раду мањи за 30 одсто и поред повећаног броја запослених.

Он је подвукао да је велика подршка у раду управо синдикат, који је “део људских ресусра, наш ДНК и важна карика у раду”.

“У нашој фирми одржив развој није само принцип којег се држимо, већ је дубоко укорењен у свим нивоима пословања”, рекао је Зелигер и додао да је министар видео мали део Хемофарма, али да је организација посла свуда иста.

Како је рекао, Хемофарм је спреман да помогне, уколико може било шта да учини да и друге фирме буду слично организоване.