Aa

Aa

Мигранти збуњени изменом правила на мађарској граници

Мигранти збуњени изменом правила на мађарској граници

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Ненад Ивбанишевић каже за РТС да министарство мигрантима који чекају на Хоргошу покушава да пружи максималне услове за живот, да им је обезбеђена вода, тушеви, и да се нада да им тиме помажу колико је могуће.

"Та ситуација је допринела да људи крену на пут. Нови Закон који је дефинисао повратак допринео је до чудног стања који дефинише да се људи скупљају на пограничном појасу. Покушавамо да пружимо максималне услове за живот и то је тешко, морате да изађете из Србије. Обезбедили смо воду тушеве, чишћење, они јесу несрећни, али покушавамо да им помогнемо колико је могуће", каже Иванишевић.

Иванишевић истиче да би било најбоље кад би успели мигранте да усмере ка Суботици и Крњачи.

"Ја их разумем, када кренете из Раке и Фалуџе који су под сталним бомбардовањима, боље је бити у Хрогошу него тамо. Они немају алтернативу, несрећни су, има деце и трудимо се да им пружимо помоћ. Важно је да се тражи јединствен европски одговор", додаје Иванишевић.

Истиче да је битан разговор са суседима.

"Нећемо да дођемо у ситуацију да само покушавамо да разговарамо и да нико не схвата озбиљно ситуацију, а да се онда с јесени сви сете и почну да разговарају. Треба ићи у сусрет ситуацији", рекао је Иванишевић.

Каже да је Министарство успело да се договори са Будимпештом да мигранти могу да чекају у прихватном центру.

"Иницијатива председника радне групе је да се сазове састанак свих амбасадора у Београду. Тако би министар Вулин и Јоксимовићева окупили све организације, предочили могућност настанка нових ситуација. Није ово огроман број, није забрињавајуће, али нећемо да дођемо до тога да број буде забрињавајући", закључио је Иванишевић.

Истиче да је Србија једина земља са поднетим пријавама против кријумчара, и да је поносан на то.