Aa

Aa

Матица уз Србе у Мађарској

Матица уз Србе у Мађарској

Читај ми

БУДИМПЕШТА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин разговарао је данас са представницима Самоуправе Срба у Мађарској, којима је поручио да могу да буду потпуно сигурни да је матица уз њих и да води рачуна о њима.

Подсећајући да ће 4. априла бити одржан састанак Међувладине српско-мађарске комисије, Вулин је рекао да нема оправдања за то што се та комисија није састајала већ пет година.

"Несхватљиво је да држава пет година није разговарала о правима Срба у Мађарској и да пет година није показала колико јој је стало до српске заједнице у Мађарској", рекао је Вулин Тањугу након састанка у Будимпешти.

Он је поручио да ће Срби, док год живе у Мађарској или било где ван граница Србије, имати подршку владе и читавог народа, којима је стало до њих, додајући да је сигуран и да је Мађарској стало до њених грађана српске националности.

"Трагови у историји и култури Мађарске које је српски народ оставио не могу да буду избрисани и Мађарска би била много сиромашнија да српске историје, културе и традиције нема на њеном простору", рекао је Вулин.

На седници комисије ће се, додао је, разговарати о свим проблемима српске заједнице у Мађарској и мађарске у Србији, наводећи да се ништа о Србима у Мађарскојн неће одлучивати без Срба из те земље.

Како је рекао, Срби у Мађарској траже оно на шта имају право - да се њихов положај даље побољшава, да се води рачуна о њиховим мањинским правима, омогући већи политички утицај, очување традиције, културе и историје.

"То није могуће без подршке мађарске владе, али ни без матице", рекао је Вулин и додао да су односи две владе срдачни, те да такав однос треба користити и за побољшање положаја српске заједнице у тој земљи.

Упитан шта Срби у Мађарској могу очекивати од састанка комисије, Вулин је рекао да треба да очекују другачији приступ и да буду потпуно сигурни да је матица уз њих, да води рачуна о њима и да хоће да учини све да им живот буде лакши и бољи.

"Српски народ у Мађарској је оставио дубок траг, који не сме да буде само у историји и прошлости, већ треба да продубљује своје таргове и сада и у будућности. Срби овде нису само група која је задужена за сећање, већ су жив, делатан народ", рекао је Вулин.

Вулин је истакао да ће, иако не зна какав ће бити будући закон о министарствима након избора, сигурно бити неког на кога ће Срби у расејању моћи да се ослоне, јер, како је рекао, мора да се води рачуна о томе да Срби живе и ван Србије и да морају да имају могућност да се некоме обрате.

Представник Самоуправе Срба у Мађарској Игор Рус рекао је да је на састанку било речи о приоритетним питањима за Србе у Мађарској, а пре свега о неколико одлука мађарске владе које треба да буду спроведене, а односе се на српску заједницу.

"То су одлуке о обезбеђивању простора за забавиште у оквиру српске школе ''Никола Тесла'' у Будимпешти, затим одлука о оснивању српског образовног центра у Сегедину, о увођењу академског речника, враћању имовине и одлука о будућем музеју српске цркве у Сентандерји", објаснио је Рус.