Aa

Aa

Фестивал дечјег стваралаштва у Пионирском граду

Фестивал дечјег стваралаштва у Пионирском граду

Читај ми

БЕОГРАД - Око 300 малишана из београдских општина уживали су данас у Фестивалу дечјег стваралаштва у Пионирском граду, а представили су се бројним ликовним радовима, рецитацијама, плесом, игром.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да све што радимо као друштво успешно онолико колико су нам успешна деца и колико побољшамо квалитет живота нашој деци и породицама.

"Колико побољшамо живот нашој деци, колико побољшамо квалитет живота свакој породици, толико смо успешни као друштво, толико можемо да кажемо да смо се развили, да смо напредовали", рекао је Вулин.

Обраћајући се деци он је рекао "да градимо земљу у којој ће вредети расти, земљу у којој ће вредети провести детињство".

"Градимо земљу коју ћемо ослободити од насиља, сиромаштва, коју ћемо волети као што водимо једни друге", поручио је он.

Извршна директорка Пријатељи деце Србије Ива Ераковић каже да је мото Дечје недеље, у оквиру које се одржава Фестивал дечјег стваралаштва, "Нећу да бригам, хоћу да се играм".

"Славимо игру и стваралаштво. Данас је овде око 300 малишана са београдских општина, а циљ је скретање пажње на стварни положај деце", рекла је Ераковић и подсетила да се Дечја недеља обележава од 1934 године.

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић рекла је да се посебно радује што је у Пионирском граду који је асоцира на безбрижност и детињство и простору који је после две године борбе поново враћен онима који за које је изграђен- деци.

Вулин и Радуловић уручили су награде учесницима ликовног конкурса"Нећу да бригам, хоћу да се играм", ученицима београдских основних школа.

Ускоро закон о дечјем омбудсману

Министар Вулин каже да је прошле године било 6.520 пријава за насиље над децом, те да ће министарство ускоро предложити закон о дечјем омбудсману, како би се заштита деце подигла на највиши ниво.

Појашњава да највећи број пријава, чак 98 одсто, долази због насиља у биолошким породицама, где би деца морала да буду заштићена, срећна и задовољна.

Како каже најизраженије је било занемаривање деце и за то је стигло 2.890 пријава, затим физичко насиље, економско насиље, сексуално насиље, психолошко насиље.

Дугујемо нашој деци заштиту, дугујемо им да се држава и читаво друштво више ангажују на њиховој заштити", рекао је министар новинарима у Београду.

Министарство ће, додаје, изаћи пред јавност са предлогом закона о дечјем омбудсману, како би заштиту детета подигли на највиши могући, светски ниво.

"Не само што то дугујемо нашим међународним обавезама, већ зато што то на првом месту дугујемо нашој деци", рекао је Вулин и подсетио да је прошле године из породице због насиља издвојено је 338 деце.

Бројке су велике и како каже, мора се учинити све да се оне смање и да се насиље препознаје,да деца буду заштићена, а да насилник кажњен и онемогућен да икада више тај ужас над дететом понови.