Aa

Aa

Држава посебно води рачуна о женама са инвалидитетом

Држава посебно води рачуна о женама са инвалидитетом

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је вечерас на свечаности посвећеној женама са инвалидитетом да држава о њима посебно води рачуна како би им обезбедила новац за подстицаје, за запошљавање, доступност образовању и објектима.

Он је рекао да су нноге од тих жена мајке, што ствара посебне проблеме за њих и да је на држави и друштву да бар покушају да им живот учине бар мало бољим, када већ сам живот није био благ према њима.

Честитајући свим женама 8. март, Вулин је особама са инвалидитетом поручио да ово није њихов једини дан и да сваки дан јесте дан заједничке борбе, јер је друштво успешно онолико колико буде успешно у односу према онима којима је најтеже, а особе са инвалидитетом то јесу.

"Осми март није празник само жена, већ суштински пазник свих оних који се боре за слободу и против дискриминације и неравноправности. Особе са инвалидитетом у нашем друштву, као и у сваком друштву трпе одређене облике дискриминације и ми се боримо против тога", нагласио је министар рада, који је уручио награду "Најжени са инвалидитетом", најбољој стонотенисерки са инвалидитетом на свету Борислави Беби Перић-Ранковић.

"Вечерас сам имао заиста задовољство да поделим вече са Бебом, која је најбоља стонотенисерка на свету. Храбра, вредна жена, која је савладала свој хендикеп и са поносом носи српску заставу свуда у свету. На нама је да помогнемо, да се мало постидимо када са таквом храброшћу ова жена савлађује свој хендикеп и са каквом храброшћу надвладава своје животне проблеме", рекао је Вулин.

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић рекао је да је Перић-Ранковић стварно показала да ко хоће, нађе начин и да ако "имате јак мотив и довољно верујете у себе, једноставно препреке не постоје и да се снови остварују".

Истакао је да Град Београд наставља активно да сарађује са свим удружењима особа са инвалидитетом и да раде заједно.

"Прошле године започели смо пројекат “Београд без баријера”, направили смо 100 рампи за особе са инвалидитетом широм града. Ове године направићемо још 150, колико је у плану, али не правимо их сами. Питамо удружења, суграђане, разговарамо са њима, чекамо њихове предлоге, где постоји особа са инвалидитетом, а нема рампе, ми ћемо доћи и урадити је, уколико техничке могућности постоје', рекао је Петронијевић.

Најбоља светска стонотенисерка са инвалидитетом Перић-Ранковић рекла је да је та награда само једна у низу награда које су обележиле крај прошле и почетак ове године, као и да су награде показале колико је важно успети у животу и борити се за нешто у "шта верујете и шта желите, да бисте и себи и другима доказали да је то могуће".

Навела је да иза њених успеха стоји тим и селектор и тренер Златко Кеслер, тренери Лазар Куртеш и Илија Ђурашиновић, као и да велику улогу играју и њене саиграчице у тиму које јој помажу на такмичењима да оствари добре резултате.

Организатор манифестације, потпредседник удружења Хенди центар Колосеум Дарко Ивић рекао је да његово удружење по седми пут организује манифестацију за изабор Најжене са инвалидитетом, захвалио се на подршци Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и граду Београду.

Како је рекао, циљ је да се изабере жена која може да буде пример и узор за младе, да упорношћу и борбеношћу могу да се остваре резултати и додао је да и тим женама, као и свим особама са инвалидитетом доста значи подршка и политичара и других и истакао добру сарадњу и са градом и са Републиком.

За унапређење положаја особа са инвалидитетом, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у 2015. кроз три различита конкурса, издвојило је 325.712.278 динара.