Aa

Aa

Друштва се мере по односу према најслабијима

Друштва се мере по односу према најслабијима

Читај ми

ФЕКЕТИЋ - Министар за рад, запошљавање, борачака и социјална питања Александар Вулин посетио је данас Друштво за заштиту мајки и деце "Изида" у Фекетићу, где је поручио да се вредност друштва не мери према томе како се односи према својим најснажнијима и најболгатијима, већ како се односи према својим најслабијима, најсиромашнијима.

У оквиру Друштва у Фекетићу ради Центар за боравак деце и омладине са инвалидитетом и сметњама у развоју, као и вртцих "Пинокио".

Корисници ту имају прилику да кроз креативне радионие искажу своју маштовитост, као и да се радно ангажују у стакленцу у коме се производи лековито и зачинаско биље, као и да ппохађају грнчарску и ткачку радионицу.

"Особе са посебним потребама су део нашег друштва и морамо да отворимо себе и своја срца и своју заједницу за све њих. Или ћемо се осећати као део заједнице и свако биће у земљи ће имати бар исту прилику да трага за својом срећом или нећемо бити добро друштво", рекао је министар.

Он је подвукао да Србија мора да покаже колико јој је стало до сваког грађанина.

Према његовим речима, Министарство рада ће наставити да помаже Друштву "Изида", које је на конкурсу Министарства већ добило 327.000 динара.

"Овде је велики број корисника, и треба да наставимо да помажемо и радимо заједно. Увек ме обрадује када видим да се спроводи радна терапија и да људи радом могу да промене свој положзај, да лече себе али и да помогну људима око себе", поручио је Вулин.

Он је подсетио да је Министарство покренуло покренуло можда и највећи конкурс у социјалној заштити од 2000. године и одвојило 400 милиона динара за трансферна средства локалним самоуправама за услуге у заједници.

Та средства ће, додао је, у наредних дана бити неколико дана бити расподељена.

"Од 125 општина које имају право да конкуришу, пријавило се 123 и очекујем да ће сви добити део срадстава и да ћемо моћи да кажемо да смо у целој Србији почели да усаглашавамо услуге у заједници, а то значи да неће бити скоро ниједне општине у којој неће бити помоћи друштва онима којима је помоћ најпотребнија и ја сам искрено поносан на то", казао је министар.

Он је додао да боравци и услуге попут оних у Фекетићу треба да постоје у свакој средини.

"Људска бића не треба да размишљају да ли живе у богатој или сиромашнијој општини већ одређени ниво њихових права мора да буде задовољен", рекао је Вулин.

Он је истакао да је на територији Војводине за домове који се баве децом без родитељксог старања или децом са посебним потребама ове године уложено више од 33 милиона динара.

Председница Удружења Јулија Пап казала је да су васпитачи, али и корисници пресрећни што је министар дошао у посету.

"Већ 12-13 година радимо и част нам је да у нашој кући угостимо министра Вулина, који најбоље зна нашу ситуацију", рекла је Пап.

Она је истакла да у општини Мали Иђош има око 120 домаћинстава које имају једног или више чланова са сметњама у развоју.

"Од тога овде повременио долази њих 52, док је 17 њих овде сваки дан који долазе на активности дневног боравка. Наши корисници су важни чланови друштва и треба да се старамо о њима и њиховим породицама", казала је она.

Председник општине Мали Иђош Марко Ровчанин захвалио је министру на посети, истичући да пред особама са посебним потребама не смемо да затврамо очи.

"Они су саставни део друштва, и морамо на сваки могући начин да покушамо да им обезбедимо сигурнију и срећнију будућност и сигуран сам да заједничким снагама и средствима можемо много да урадимо", рекао је он.

Начелник Севернобачког Управног округа Драги Вучковић казао је да је добра порука што Министарство увек позива цивилни сектор, људе који се баве категоријом лица са посебним потребама, да аплицирају на конкурсу, а да ће Министарство наставити да помаже тој деци у инклузији у наше друштво.