Aa

Aa

90 одсто злостављане деце злостављано у породици

90 одсто злостављане деце злостављано у породици

Читај ми

БЕОГРАД - Око 90 одсто малишана који су доживели насиље, то су доживели у билошкој породици, указао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Алексанадар Вулин, наводећи да је прошле године 4.986 деце било изложено различитим облицима физичког или психичког насиља, као и да је због тога поднето 200 кривичних пријава.

Вулин је приликом посете Заводу за васпитање деце и омладине "Васа Стајић", поводом Међународног дана превенције злостављања и занемаривања деце, додао да је током просле године поднето и 190 захтева за потпуно лишавање родитељског овлашћења и 180 захтева за делимично умањење родитељских овлашћења.

Интервентно је издвојено више од 500 дечака и девојчица из њихових породица.

Вулин је казао да ресорно министарство поклања посебну пажњу када је у питању злостављање деце, а да су у 115 центара за социјални рад већ успостављена посебна одељења и комисије које се баве борбом против принудног рада.

"Данас је прилика да говоримо о ономе о чему често ћутимо и правимо се да не постоји, а то је страшна и велика грешка. Занемаривање и злостављање деце је нешто што се дешава свакодневно, дешава се код нас иза затворених врата, у многим породицама", рекао је Вулин новинарима након посете Дому.

Држава, како је додао, брине о том проблему и бори се са њим, али не може све да реши једно министарство или један програм.

"Чињениа је да 90 одсто деце доживи насиље у породици и цело друштво мора да се замисли како је могуће да се то дешава иза затворених врата, а да се сви правимо да се то не дешава", рекао је министар.

Вулин је истакао да је најбоље и најздравије да дете буде у биолошкој породици, те да се зато министарство труди да заврши процес деинституционализације и да што више деце буде у функционалној, доброј биолошкој породици.

"Зато смо развили институцију хранитељства и у таквим породицама се налази око 6.000 деце, а водимо рачуна и о усвојењима", рекао је Вулин.

Према његовим речима, 2013. године је било 155 усвојења, а прошле и ове године пронађен је нови дом за 356 дечака и девојчица.

"То је велики рад и напор, а без смањивања и олакшавања процедура, јер и даље водимо рачуна пре свега о деци. Желимо да се процедуре максимално убрзају, али да и даље остану строге и ригорозне", нагласио је Вулин.

Током посете Дому група штићеникасу, уз помоћ Пеђолина, за министра и остале кориснике извели представу о другарству.

Директор Завода Драган Роловић захвалио се министарству на подршци, наводећи да препознаје потребу деце да им се помогне, али и труд и љубав људи који раде у дому и помажу штићеницима да им детињство учине бољим.

"У Србији не постоји установа у којој је пре требало обележити овај дан, јер је ово установа у којој борави највећи број деце у Србији, чије је детињство протекло у честом злостављању и занемаривању, а ми желимо да им покажемо да нам је стало до њих и да желимо да им помогнемо", рекао је Роловић.

Он је подсетио да је пре 11 година у Заводу развијен посебан програм који се бави децом, пре свега дечацима до 14 година, Програм интензивног третмана (ПИТ) и да је за то време више од 220 дечака склоњено са улица Београда, али и других градова.

"За програмом постоји велика потреба и проширићемо га и на друге градове. Припремамо простор за проширење наших капацитета, који би требало да проради од јануара наредне године, а програм би требало да заживи у још шест градова у Србији", рекао је Роловић.