Aa

Aa

Зекавица: Систем социјалне заштите је положио тест у време пандемије Ковида 19

Зекавица: Систем социјалне заштите је положио тест у време пандемије Ковида 19

Зекавица: Систем социјалне заштите је положио тест у време пандемије Ковида 19

Читај ми

Систем социјалне заштите је у време пандемије Ковида 19 заиста положио тест у односу на заштиту својих корисника, истакла је помоћник министра у Сектору за социјалну заштиту Биљана Зекавица на конференцији „Солидарност као одговор на кризу изазвану пандемијом“. 

 

Према њеним речима, систем социјалне заштите је усмерен на стварање једнаких могућности за све, на уклањање свих баријера и на пружање материјалне и психолошке подршке онима којима је потребна.

 

Како је навела, иако је криза изазвана пандемијом Ковида 19 нова и са много непознаница, Влада Републике Србије успела је да уведе одговарајуће епидемиолошке мере, а најбитније могућност имунизације, која је дала одличне резултате. 

 

„Сви државни органи, на челу са Владом Републике Србије реаговали су правовремено са пуним фокусом на актуелну кризу и на искуства из региона. Захваљујући предузимљивости Владе Србије, свима који пружају услуге социјалне заштите на време су достављени антигенски тестови за превентивно деловање и потребна заштитна опрема. То је био један заиста значајан темељ на коме је јачала та солидарност међу запосленима у установама социјалне заштите, а и међу самим корисницима“, истакла је Зекавица.

 

Помоћник министра је указала и на значај запослених који раде у систему социјалне заштите који су били солидарни у односу на потребе корисника о којима брину и за време пандемије. 

 

„Своје личне потребе ставили су у други план, потребе својих породица и боравили недељама, а некада и месецима у карантинским условима да би смањили могућност заражавања у самим установама“, навела је Зекавица.

 

Како је навела, солидарност је један од камена темељаца за систем социјалне заштите. На основу солидарности, волонтеризма и емпатије за људске потребе и проблеме изродила се цела једна професија, па онда читав низ професија које се баве пружањем подршке онима којима је потребна. Како каже, солидарност, човечност, хуманост су изузетно важне теме, јер нас чине јачим и самопоузданијим.