Aa

Aa

Затворен нелегални дом за старе у Смедереву

Затворен нелегални дом за старе у Смедереву

Читај ми

СМЕДЕРЕВО - Припадници полиције и инспекције социјалне заштите затворили су данас Дом за старе "Мила" у Смедереву, који је радио без лиценце.

Како је утврдила надлежна инспекције, тај дом у коме тренутно борави 17 корисника већ око годину дана ради без потребне документације, због чега ће против власника бити поднете прекршајне и кривичне пријаве.

Министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истакао је да је ово седми дом који је затворен од почетка године што, како је додао, говори да борба против нелегалних домова мора да се настави, али да ће бити још затварања.

"Овај дом је без иједног папира, корисници нису имали адекватну здравствену негу, радници нису били пријављени...", рекао је Вулин и додао да ће поред прекршајних и кривичних пријава бити поднете пријаве и за противправно лишавање слободе.

Он је апеловао на родбину да своје родитеље и рођаке никада не остављају у домовима који немају лиценцу и у којима немају одговарајућу негу. "Тражите лиценцу на увид када остављате родбину у домовима," упозорио је министар.

Он је истакао да је једино решење у борби против нелегалних домова поштовање закона, да сви домови имају лиценцу, а они који немају да знају да ће инспекција пре или касније доћи до њих. "Министарство интезивно ради на томе да до краја мандата у Србији не остане ниједан нелегални дом за старе", истакао је Вулин.

Он је навео да је у овом случају пријаву поднела полицијска управа Смедерево и да је МУП пружио велику помоћ надлеженој инспекцији. "Сви морају да учествују у борби против нелегалних домова и апелујем на грађане да пријаве ако знају да постоји овакав или сличан дом, а министарство ће реаговати," поручио је Вулин.

Дом за старе "Мила" у Смедереву ради око годину дана и прошле године је поднео захтев за лиценцу. Пошто није имао адекватну документацију, захтев је повучен у новембру, али је дом наставио да ради без лиценце.