Aa

Aa

Заштита рањивих група приоритет Министарства

Заштита рањивих група приоритет Министарства

Заштита рањивих група приоритет Министарства

Читај ми

Државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић је на презентацији филма „Ка инклузивном одговору на пандемију“ истакла да Министарство посебну пажњу посвећује унапређењу положаја особа са инвалидитетом. 

 

„Заштита рањивих група је државна политика председника Србије Александра Вучића и опредељење Владе Србије али и приоритет Министарства“, поручила је државна секретарка Божовић.

 

Божовић је поздравила скуп у име министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарије Кисић и помоћнице министра Биљане Барошевић и том приликом се захвалила организатору који је омогућио да данашњом презентацијом боље сагледамо утицај пандемије на особе са инвалидитетом, како би додатну пажњу посветили уоченим изазовима и на исте у наредном периоду одговорили на најбољи могући начин.

 

„Министарство и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом се континуирано залажу за унапређење сарадње са организацијама које окупљају особе са инвалидитетом, како би допринели заштити права и бољем друштвеном положају ове категорије грађана”, рекла је државна секретарка Божовић.

 

Државна секретарка је подсетила да је  епидемија изазвана појавом корона вируса, довела и до појаве нових изазова који су нарочито утицали на друштвене групе које се традиционално суочавају са највећим степеном ризика од дискриминације, сиромаштва или социјалног искључивања.

 

„Актуелна епидемиолошка ситуација отворила је многа питања на која Министарство у први мах није имало одговор и зато смо  се пратећи потребе најугроженијих грађана, а уз уважавање препорука и иницијатива организација особа са инвалидитетом, трудили да брзо реагујемо, како би систем социјалне заштите и мере подршке особама са инвалидитетом несметано функционисали“, истакла је Стана Божовић.. 

 

Државна секретарка се захвалила  мисији ОЕБС-а у Републици Србији уз чију је подршку Национална организација особа са инвалидитетом Србије спровела ово важно истраживање које за циљ има побољшање регулативе која се односи на положај особа са инвалидитетом у ванредним ситуацијама. 

 

„Деловање Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на челу са министарком Кисић, и у наредном периоду почиваће на идеји изградње друштвено одговорне заједнице која брине о својим грађанима. Верујем да ће истраживање и документарни филм НООИС-а томе допринети и да ћемо заједно наставити да стварамо СРБИЈУ БЕЗ БАРИЈЕРА у којој су особе са инвалидитетом равноправни чланови друштва“, закључила је државна секретарка Стана Божовић.