Aa

Aa

Зарађено повећање плата и пензија

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Зарађено повећање плата и пензија

Читај ми

"Наравно да је мало и да би било лепо да може више, али ова влада тренутно враћа и дуг од 21 милијарду динара војним пензионерима и четири милијарде дуга пољопривредним пензионерима јер претходна влада није испунила законске одредбе и исплатила тај дуг. Оволико смо зарадили и оволико делимо", рекао је министар Александар Вулин гостујући у Дневнику РТС-а.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања рекао је и да смо ми једина земља која је у аранжману ММФ-а и фискалне консолидације а која се усудила да иде на повећање плата и пензија.

Вулин каже и да је ово прва влада која је схватила значај социјалних радника, па ће они, као и здравствени радници, бити на листи оних којима ће се повећати плате.

Вулин не очекује да ће се, због терористичких напада у Паризу, променити однос избеглица и грађана држава кроз које избеглице пролазе.

"Сигурно је да ће се повећати ниво безбедности и опреза у другим државама. Али не верујем да ће код нас бити неких битнијих промена јер све наше службе – БИА, ВОА, ВБА и МУП и Војска Србије – и те како воде рачуна о безбедности наших грађана", рекао је Вулин.

Србија води рачуна о потребама избеглица, али на начин да то ни у ком случају не угрожава свакодневни живот грађана.

Када је реч о нападима у Паризу, министар Вулин каже да је то шок за све.

"Свет је у шоку. И баш због тога Србија је и раније и сада упозоравала да свет мора да буде уједињен када је реч о тој опасности, и да се проблем мигрантске кризе и тероризма налази далеко од Европе и да тамо треба и да се решава", рекао је министар.

Кроз Србију последњих дана пролази повећан број избеглица, међутим, то према речима министра Вулина, не представља оптерећење за систем евиденције и збрињавања избеглица у Србији.

"Терет јесте огроман, али, као што видите, ми се носимо са њим и свакодневни живот наших грађана није ни на који начин угрожен ни у Прешеву ни у Шиду", каже Вулин.

Тренутно се на територији Србије налази око пет хиљада избеглица, од чега три хиљаде у Прешеву и око две хиљаде у Шиду чека на транспорт возом према Хрватској.

Министар Вулин каже да следеће недеље очекује долазак делегације Европске комисије, која ће на лицу места моћи да сагледа потребе Србије у збрињавању избеглица. Србија има тачне процене потреба које ће саопштити делегацији ЕК, а она се поред помоћи у новцу односи и на помоћ у људству.

Када је реч о додатним капацитетима, министар Вулин каже да ће се напуштене касарне и мотели брзо адаптирати да би се избеглице склониле од наступајућих хладноћа.

Мада многе земље најављују затварање граница и подизање жица, министар Вулин каже да наша земља не може на то да утиче, али да ће нам увек на првом месту бити интерес грађана Србије.

"Уколико дође до масовног затварања граница и уколико дође до промене позиције Европске комисије, о томе ће се разговарати јер не може једна земља да одлучује нити да отвори нити да затвори границу. Ми ћемо бранити наше интересе, али не треба да заборавимо да ми нисмо прва земља у коју мигранти улазе. Уколико цела Европа обустави кретање избеглица, неће ни Грчка то дозволити, а онда тешко да ће стизати до нас", рекао је министар Вулин.