Aa

Aa

Закон о раду за крупније и снажније синдикате

Закон о раду за крупније и снажније синдикате

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин изјавио је данас да у Србији има 24.000 синдиката и да је једна од интенција измена и допуна Закона о раду била да се они укрупне и да буду јачи.

"Ова влада жели да укључи у социјално преговарање што већи број актера, али интенција овог закона је била да се синдикати укрупне”, рекао је Вулин у парламенту.

Вулин је истакао и да је потребна боља организација синдиката како би на најадекватнији начин заступали раднике.

"У Србији постоји 24.000 регистрованих синдиката, наравно то нису све централе, то су и гране синдиката, подружнице…али то је 24.000 правних лица, печата, рачуна…интенција закона је да се синдикална борба води кроз репрезентативне представнике, да се синдикати организују, и да могу да заступају раднике на најбољи начин", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да ће предложеним одредбама радници бити много боље заштићени, у чему ће активнију и значајнију улогу него до сада имати и инспекција.

У том смислу поменуо је да су, рецимо, у исплати плата послодавци каснили од месец дана до две године, те да је у 17 случајева тражено покретање прекршајног поступка због тога што се не примењују мере безбедности и заштите здравља на раду.

"Све смо то допуштали свих ових година и нисмо довољно водили рачуна о томе", рекао је Вулин и објаснио како ће се у наредном периоду применом измена и допуна закона смањити многе злоупотребе.

Наводећи као пример случај на једном градилишту, с ког се 30 особа разбежало кад је дошла инспекција, јер нико није имамо било какав папир којим би оправдао присуство и свој радни ангажман на том месту, Вулин је поручио да то по новом закону више неће бити могуће.

"Постојаће уговоре, они ће се чувати на одређеном месту и самом чињеницом да ће инспектор моћи кроз централни регистар одмах да се упозна са тим да ли сте пријављени или нисте значајно ће се смањити могућност злоупотребе", рекао је Вулин.

Додао је и да се мора решити проблем уплате доприноса, јер је много послодаваца који то сада не чине, а да радници при томе и не знају да им се доприноси не уплаћују.