Aa

Aa

Закон о подршци породицама са децом

Закон о подршци породицама са децом

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је најавио да ће закон о финансијској подршци породицама са децом бити донет до краја године или најкасније у првом кварталу идуће године.

Вулин је рекао да је то закон који "третира" трошење 50 милиијарди динара буџетског новца годишње и да циљ министарства није да се смањују права корисника већ да се исправе бројни недостаци који су се показали у пракси.

"Пуно је злоупотреба, од злоупотребе дечјег додатка до породиљског додатка. Такав смо народ. Ако има прилике да се нешто злоупотреби то и урадимо. Међутим, није то само наша особина, то је људска особина", рекао је Вулин.

Министар је током посете Мајданпеку посетио и хранитељску породице Велић где је смештен 17 годишњи Јанко Сурдуловић као позитиван пример успешног хранитељства.

Након што је дечаку уручио таблет на поклон, Вулин је нагласио да је хранитељство веома важно јер показује да постоји хуманост и да су хранитељске породице много боље за децу него да се она смештају у институције.

"Овај момак је добар ђак, добро дете, коме ће се Србија радовати у будућности, а то је заслуга ових људи", рекао је Вулин.

Он је додао да у Србији има око 4.500 деце смештене у хранитељске породице и да око 6.000 хранитеља чека да у њихове домове дођу малишани.

У институцијама тренутно, како каже, има око 700 деце, а до пре неколико година било је око 3.000 дечака и девојчица.

Указујући да је урађен и ванредни инспекцијски надзор хранитељских породица, он је истакао да је задовољан стањем на терену јер је примећено мало пропуста који се отклањају.

"Министарство ће водити посебно рачуна о хранитељским породицама када је у питању помоћ, али и када је у питању надзор", рекао је Вулин.

Директорка Центра за социјални рад Весна Тричковић нагласила је да у Мајданпеку има 11 хранитељских породица у које је смештено 18 деце без родитељског старања.

"Немамо деце која чекају на хранитељство, имамо 10 породице које су едуковане за хранитеље и које чекају да у њихове домове дођу малишани"", рекла је Тричковић.

Са министром Вулином и директорком Тричковић хранитељску породицу посетио је и председник Привременог органа Мајданпека Дејан Вагнер.