Aa

Aa

Заједно за бољу демографску слику Србије

„Стварање боље демографске слике Србије, кроз различите подстицаје родитељству, један је од основних циљева Владе Републике Србије“, истакла је државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић на скупу поводом покретања друге фазе програма „Подстицајно родитељство кроз игру“.  Државна секретарка је навела да је подстицај родитељству веома важна тема у којој треба да учествују сви, Влада Србије, јединице локалне самоуправе као и невладин сектор, јер једино када су

Заједно за бољу демографску слику Србије

Читај ми

„Стварање боље демографске слике Србије, кроз различите подстицаје родитељству, један је од основних циљева Владе Републике Србије“, истакла је државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић на скупу поводом покретања друге фазе програма „Подстицајно родитељство кроз игру“.

 

Државна секретарка је навела да је подстицај родитељству веома важна тема у којој треба да учествују сви, Влада Србије, јединице локалне самоуправе као и невладин сектор, јер једино када су сви на истом задатку и када заједно делују, успех је сигуран – а то је унапређење услова живота сваког детета.

 

Како је навела, Министарство је у протекле две године урадило доста на пољу демографије и подстицају родитељства. Усвојено је више закона које иду у прилог младима и родитељима, пре свега Стратегија запошљавања и Стратегија економских миграција.

 

Државна секретарка је истакла да ће Министарство и у наредном периоду бити потпуно посвећено демографији и подстицању родитељства и нагласила да први пут имамо конкретне мере које ће спроводити државну политику, а то је питање опоравка Србије.

 

„Влада Републике Србије препознаје важност бриге о деци и значај развијања услуга  подршке деци, породици и родитељству, које реализује кроз низ различитих мера и политика, пре свега у системима здравља, образовања и социјалне заштите. Један од основних задатака Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања јесте заштита детета, како директна, тако и кроз бригу о његовој породици“, истакла је Божовић и истакла да је то пре свега државна политика председника Александра Вучића и Владе Србије.

 

Божовић је подсетила и на значај Стратегије деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници 2022-2026. године како би се превенирао смештај у институције и осигурао боравак у породичном окружењу.