Aa

Aa

Заједно против насиља над децом

Заједно против насиља над децом

Заједно против насиља над децом

Читај ми

Сви надлежни органи и институције треба да делују координисано и удружено како би се обезбедила боља безбедност деце и њихова већа заштита од насиља, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић на VII Међународној конференцији „Безбедност и одговорност 2022.“ и нагласила да уједно треба оснаживати и децу и уважити њихово мишљење.

 

Проф. др Кисић навела је да нас све увек дубоко потресе свака дечија суза, а нарочито судбина деце чија је безбедност нарушена и да зато о овој теми треба у свакој прилици разговарати, како бисмо деци обезбедили континуирану подршку и заштитили их од свих облика насиља, експлоатације и злостављања.

 

„Заштита деце и њихова безбедност је приоритет свих државних органа. Ово је тема која захтева сталну пажњу свих нас. Деца су наша будућност и зато је сваки корак у унапређењу њихових права и заштите, као и брига о њима, корак ка изградњи бољег и напреднијег друштва“, истакла је министарка Кисић.

 

Како је навела, спречавање и сузбијање насиља над децом и заштита деце од насиља представљају један од приоритета националне политике Владе Републике Србије. С тим у вези, донете су различите стратегије и протоколи. 

 

Влада је 2020. године донела Стратегију за превенцију и заштиту деце од насиља 2020-2023., а ове године је усвојила и нови Општи протокол за заштиту деце од насиља који укључује нове појавне облике насиља, као што су дигитално насиље и дечији рад.

 

Кисић је истакла и да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања припрема нову Стратегију социјалне заштите у којој ће нарочита пажња бити посвећена сегменту развоја интензивних услуга за децу и породице са децом. Једна од таквих услуга је услуга породичног сарадника која ће бити имплементирана у оквиру центара за децу, младе и породицу. 

 

Министарка Кисић је подсетила и на Националну дечију линију НАДЕЛ која делује више година у оквиру Центра за заштиту одојчади, деце и омладине и која је поред саветодавне телефонске линије за децу и младе развила и анонимну и поверљиву онлајн услугу за дописивање односно ''четовање'' са стручним саветницима и психолозима.

 

VII Међународној конференцији „Безбедност и одговорност 2022.“ отворила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, а на конференцији су говорили и амбасадор САД у Србији Кристофер Роберт Хил и званични заступник Центра за несталу и злостављану децу и оснивач Фондације Тијана Јурић Игор Јурић.