Aa

Aa

Заједно против насиља над децом

Заједно против насиља над децом

Заједно против насиља над децом

Читај ми

„Република Србија има нулту толеранцију према свим облицима насиља и у потпуности је посвећена превенцији и заштити деце од злостављања, занемаривања, насиља и експлоатације“, истакла је државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић на конференцији ''Чувам те'', коју је отворила председница Владе Србије Ана Брнабић.

 

Божовић је навела да је политика, коју води пре свега председник Републике Србије Александар Вучић, као и Влада Србије, борба против свих облика насиља – нулта толеранција према насиљу и нагласила да се само мултисекторском сарадњом, заједничким снагама и посвећеношћу, као и константном едукацијом младих може успешно изборити са проблемом насиља над децом, који није присутан само у Србији, већ у целом свету.

 

Како је навела, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у потпуности подржава рад платформе “Чувам те”, која обезбеђује ефикаснију размену информација и поступање у случају нарушавања или угрожавања безбедности деце. 

 

„Вршњачко насиље, које се јавља у институцијама за смештај деце, било да се ради о деци без родитељског старања, деци са инвалидитетом, малолетним преступницима, малолетним странцима без пратње, фокус је рада овог министарства, а значајну улогу у решавању овог проблема имају центри за социјални рад“, рекла је Божовић и у том смислу истакла и значај Упутства о поступању установа образовања и васпитања и центара за социјални рад – органа старатељства у заштити деце од насиља.

 

Државна секретарка је навела и да је Министарство донело Стратегију за превенцију и заштиту деце од насиља, као и да је израдило Нацрт закона о правима детета и Заштитнику права детета, чије је доношење сада прешло у надлежност Министарства за бригу о породици и демографију. 

 

Подсетила је и на новоусвојену Стратегију деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници, која је такође посвећена унапређењу заштите деце која живе у установама социјалне заштите, односно њиховој деинституционализацији, као и значај постојања  Националне дечје СОС линије у систему социјалне заштите – НАДЕЛ – 116 111.

 

„Све што је до сада урађено показује да је заштита деце и њихова безбедност приоритет свих државних органа, јер деца су наша будућност и зато је сваки корак у унапређењу њихових права и заштите, као и брига о њима, корак ка изградњи бољег и напреднијег друштва“, закључила је Божовић.