Aa

Aa

За шест месеци 2.465 особа запослено кроз меру јавних радова

За шест месеци 2.465 особа запослено кроз меру јавних радова

Читај ми

КОСТОЛАЦ - Држава је за ову годину определила 700 милиона динара за меру запошљавања кроз јавне радове, а у првих шест месеци на тај начин је запослено 2.465 људи, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

За ту меру до сада је потрошено 303 милиона динара, рекао је Вулин и додао да је сигуран да ће се до краја године утрошити сва предвиђена средства и да ћи бити запослени сви они који имају потребу за јавним радовима.

Када је реч о особама са инвалидитетом, Вулин је казао да је за њихово запошљавање кроз меру јавних радова предвиђен 251 милион динара, а да је до данас запослено 1.688 особа са инвалидитетом, за шта је потрошено око 210 милиона.

"Држава води рачуна и труди се да активним мерама побољша запошљавање, да људима да могућност да раде, науче нешто и промене ситуацију и положај у коме се налазе", рекао је Вулин у Костолцу где је обишао једну од 23 локације на којима се изводе јавни радови у оквиру којих су на кошењу траве ангажоване 22 особе за евиденције НСЗ.

Вулин је нагласио да новчана социјална помоћ не сме да буде стање, занимање нити "начин живота", већ да она служи да се поједницу у невољи помогне, у краћем временском периоду.

"Кроз овакве мере и кроз мере радне активације које је министарство покренуло са локалним самоуправама, покушавамо да помогнемо људима који примају новчану социјалну помоћ и дамо им радно ангажовање кроз које ће моћи да промене своју ситуацију", рекао је Вулин.

Он је додао да очекује да ће до краја године бити донет нови Закон о социјалној заштити, у којем ће радно ангажовање здравствено способних корисника новчане социјалне помоћи бити на одговарајући начин регулисано, у складу са светским и европским стандардима.

"Да омогућимо да људи у складу са здравственим способностима и образовањем допринесу заједници, а не само да очекују да добију социјалну помоћ без да морају да се одуже заједници", рекао је Вулин.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је да је намера да се ове године укључи око 6.900 особа у програм јавних радова, од којих 1.900 особа са инвалидитетом.

Он је указао да је на евиденцији НСЗ готово трећина незапослених који немају квалификације или имају квалификације које им не обезбеђују место на тржишту рада.

"За највећи број тих лица јавни радови су једина шанса, да током године обезбеде себи приходе", рекао је Мартиновић.

Он је навео да су јавни радови мера активне политике запошљавања, која изазива највеће интересовање незапослених, али и локалних самуоправа.

"Очекујемо велику подршку локалних самоуправа, очекујемо да више од 130 њих учествује у програмима локалних акционих планова запошљавања", рекао је Мартиновић.

Он је додао да су потписани споразуми са 97 локалних самоуправа са којима ће НСЗ удружити средства, од којих је 87 исказало интересовање за меру јавних радова.

"То је гаранција да ће већи број незапослених, поготово теже запошљивих категорија, добити своју шансу да четири месеца током године буду ангажовани на овај начин", рекао је Мартиновић

Председник општине Костолац Иван Савић се захвалио министру на посети и рекао да је та општина желела да онима без квалификације пружи могућност да четири месеца имају извор прихода и све бенефите које пружа уговор о раду.

И за само локалну самоуправу, додао је, важно је да ће ангажовани на јавним радовима урадити корисну ствар за саму општину, јер је њихов задатак да у четири месеца одржавају око 40 хектара зелених површина, учествују у уређењу дечјих игралишта, паркова..

"Није лак задатак пред њима, има пуно посла, али људи су вредни и радни и поштено зарађују лични доходак", рекао је Савић и додао да Костолац има успешну сарадњу са НСЗ и ресорим министарством.