Aa

Aa

За развијање социјалних услуга у заједници 400 милиона динара

За развијање социјалних услуга у заједници 400 милиона динара

Читај ми

ЛАЗАРЕВАЦ - Министарство рада обезбедило је ове године више од 400 милиона динара за развијање социјалних услуга у заједници, који ће бити на располагању локалним самоуправама, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин, који је посетио децу са сметњама у развоју који су учесници ликовне радионице "Бојимо срцем" у Лазаревцу, рекао је да министарство помаже локалним самоуправама које нису у стању да самостално сносе финансијске трошкове услуга у заједници.

Министар је истакао да не сме да постоји оправдање за смањење социјалне заштите у било којој локалној самоуправи или за штедњу на онима којима је помоћ најпотребнија.

"И ове године смо обезедили више од 400 милиона динара за такве намене, новац који ће бити упућен локалним самоуправама како би наставиле да развијају услуге социјалне заштите", рекао је Вулин.

Он је навео да деца ометена у развоју заслужују подједнаку, ако не и већу пажњу друштва и помоћ њима и њиховим породицама.

"Они су показали своје таленте, своју жељу, оно сто могу да ураде, и то морамо да поштујемо и да помогнемо и њима и породицама да то унапреде. Кад помогнете детету, кад помогнете особи ометеној у развоју, нисте помогли само њему већ и породици и средини и себи јер постајете бољи човек", нагласио је Вулин.

Он је додао да ниједно биће не сме да буде цењено по ономе што не може, већ по ономе што може да уради за друштво и своју породицу.

Вулин: Политика са резултатима, три милијарде више за заштиту

Вулин је изјавио да је захваљујући политици владе Александра Вучића, мерама штедње и постугнутим резултатима за наредну годину предвиђено три милијарди динара више за социјалну заштиту.

"Захваљујући политици ове владе, политици штедње владе Александра Вучића, ми ћемо и идуће године моћи не само да исплаћујемо сва социјална давања већ ћемо, нека од њих повећати, и сасвим сигурно обезбедити шири обухват корисника социјалне заштите", рекао је Вулин након посете деци са сметњама у развоју који су учесници ликовне радионице "Бојимо срцем" у Лазаревцу.

Како је рекао када грађани Србије слушају о фискалној консолидацији "и свим тим компликованим и тешким речима које ретко разумемо", ово је начин да вам се покажзе како се конкретно наш живот мења на боље када боље радимо и више штедимо.

Према његовим речима захваљујући томе што смо имали боље резултате, у буџету за наредну годину је предвиђено три милијарде динара више за солцијалну заштиту.

"Зато ћемо имати и већи обим корисника и проширићемо права корисника социјалне заштите па и мера популационе политике о чему ћемо много разговарати и радити идуће године", навео је миинистар који је изнео и податак да је у новембру Србија исплатила за осам социјалних права пет милијарди и 267 милиона динара.

Вулин је указао и да је закон о финансијској подршци породица са децом завршен, послат свим министарствима на мишљење и да очекује да се кад се та законска процедура заврши иде на јавну расправу и да се изађе са законом који ће значајно проширити обухват права корисника и успети да повећа одређене надокнаде.