Aa

Aa

ЗА МЕРЕ АКТИВНЕ ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА 6 МИЛИЈАРДИ 850 МИЛИОНА ДИНАРА

ЗА МЕРЕ АКТИВНЕ ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА 6 МИЛИЈАРДИ 850 МИЛИОНА ДИНАРА (186770)

ЗА МЕРЕ АКТИВНЕ ПОЛИТИКЕ ЗАПОШЉАВАЊА 6 МИЛИЈАРДИ 850 МИЛИОНА ДИНАРА

Читај ми

„Споразум о учинку Националне  службе за запошљавање за 2023. годину, омогућиће спровођење мера активне политике запошљавања, за шта је у овој години  опредељено 6 милијарди 850 милиона динара. То ће пружити прилику, да се кроз планиране мере запошљавања у Србији запосли 21.205 незапослених лица у овом тренутку“, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, након потписивања Споразума  о учинку са директорем НСЗ-а Зораном Мартиновићем.

 

Подсећајући да се данас обележава Међународни дан социјалне правде, министар Селаковић  је рекао да  када говоримо о друштву благостања, о друштву једнаких шанси за све, онда то је оно друштво, које омогућава својим грађанима да се запосле уколико немају запослење. Он је истакао да ће у мере активне политике запошљавања у 2023. бити укључено 2.285 особа са инвалидитетом, те указао да Министарство, Национална служба за запошљавање и Влада Републике Србије настављају свој рад на повећању запошљавања наших суграђана, са посебним фокусом на рањиве групе становништва.

 

Министар је нагласио да ће у мерама активне политике запошљавања, значајну улогу имати и Закон о социјалном предузетништву, који ће додатно помоћи запошљавању теже запошљивих категорија друштва, нарочито особа старијих од 50 година, особа са инвалидитетом, жене жртве насиља у породици, Роми итд.  

 

Упоређујући статистичке податке из 2012. године, када је незапосленост била 25,9%, министар Селаковић је подсетио да је незапосленост у трећем кварталу прошле године била 8,9%. „Када видимо да смо постали од земље извозника, све већи увозник радне снаге и када знамо да су раст запошљивости нашег становништва и смањење незапослености повезани истовремено и са растом плата и пензија, онда то говори о томе колико смо тога учинили,  и да на данашњи Дан социјалне правде можемо да кажемо да смо били вредни и активни у овој области“, закључио је Селаковић.

 

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је да је један од важнијих елемената у спровођењу Споразума о учинку, реализација активних мера запошљавања.

 

„У том циљу  Национална служба је расписала 13 јавних позива за финансијске подстицаје послодавцима  и незапосленим лицима, од којих ће већина трајати до краја новембра. За подршку инвалидима рок је крај године, за самозапошљавање 10. април, а јавне радове до 27. марта.“, истакао је Мартиновић и додао да је највећи део средстава намењен  за приватни сектор, са изузетком програма јавних радова и програма стручне праксе, у којима могу учествовати и привредни субјекти из јавног сектора. Поред средстава из буџета Републике Србије локалне самоуправе могу НСЗ-у да поднесу захтев за суфинансирање локалних акционих планова, рекао је Мартиновић о додао да се од тог извора очекује додатних 900 милиона динара и најавио да ће  највише новца бити опредељено за обуке и образовање, јер су трећина људи на евиденцији НСЗ неквалификовани или полуквалификовани.