Aa

Aa

За мање од годину дана запослено 185.321 лицe

За мање од годину дана запослено 185.321 лицe

За мање од годину дана запослено 185.321 лицe

Читај ми

Пратећи податке о запошљавању, у периоду од јануара до новембра 2022. године, број случајева запошљавања износио је 185.321 лицe, што је превасходно резултат макроекономске стабилности оствареној у претходном периоду, истакао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић на обележавању 101. годишњице Националне службе за запошљавање, које је организовано у Градској кући у Новом Саду. 

 

 „Од земље која је до пре само 10 година бележила број од 700.000 незапослених, у којој је стопа незапослености била 25,9 одсто, Србија данас постаје земља која је све већи увозник радне снаге“, оценио је министар Селаковић.

 

Говорећи о раду Националне службе за запошљавање, министар је рекао да је у 2022. години расписано 13 јавних позива намењених послодавцима и незапосленим лицима. „У мере и услуге активне политике запошљавања планирано је да се до краја 2022. године укључи укупно 382.040 незапослених лица од којих 20.165 по основу директне финансијске подршке, од чега је 2.285 особа са инвалидитетом“, истакао је Селаковић и додао да је за реализацију мера активне политике запошљавања у 2022. години издвојено 6 милијарди и 550 милиона динара.


Министар је подсетио да се и ове године спроводи програм за младе „Моја прва плата“ који је започет 2020. године и који за циљ има да подстакне запошљавање младих и пружи подршку привреди у решавању проблема са недостатком кадрова. „У 2022. години за учешће у програму „Моја прва плата“ пријавило се више од 10.300 послодаваца, који су исказали потребу за преко 18.000 позиција за близу 27.000 радних места“, навео је министар.

 

Када је реч о наредном периоду, Селаковић очекује да се више од 21.000 незапослених лица укључи у финансијске мере активне политике запошљавања, те истакао да су за ове мере у 2023. години издвојена средства у износу од 6.300.000.000 динара, што је за 300 милиона више у односу на претходну годину. 

 

Он је најавио стратешко проматрање будућег деловања Националне службе, а у складу са новим изазовима и потребама нашег тржишта рада. Такође, указао је да је један од важних задатака у наредном периоду увођење пројекта „Гаранције за младе“, у чијој реализацији ће Национална служба имати једну од кључних улога.

 

„Национална служба за запошљавање представља пример квалитетно организоване институције, у погледу успостављања широке мреже партнерстава и сарадње како са институцијама у оквиру владиног сектора, тако и са организацијама цивилног друштва, које је за сваку похвалу“, закључио је министар.

 

Градоначелник Града Новог Сада Милан Ђурић је истакао да су током 2021. године у Новом Саду активно радила 165.234 лица, односно од 2012. године скоро четрдесет хиљада људи је у добило запослење. „То је показатељ заједничког квалитетног рада Града Новог Сада и Националне службе за запошљавање“, рекао је градоначелник. Он је нагласио да је Град Нови Сад у последњих десет година за програме запошљавања издвојио милијарду и 434 милиона динара, а да ће само у следећој години издвојити рекордних 203 милиона динара.

 

Директор НСЗ Зоран Мартиновић истакао је улогу Покрајине и готово свих локалних самоуправа које из својих буџета издвајају додатна средства за реализацију локалних и регионалних планова запошљавања. „Ове године смо по трећи пут за редом, спровели програм за младе „Моја прва плата“, а до краја године закључићемо уговоре за око 9000 младих, који ће радити код 5000 послодаваца“, рекао је Мартиновић.

 

На обележавању 101. годишњице од оснивања Националне службе, истакнутим пословним партнерима, привредницима и сарадницима, који су запослили највећи број лица са евиденције Националне службе за запошљавање додељена су признања и захвалнице.


Снимак са догађаја и изјаву говорника бесплатно можете преузети са сајта Инфобироа.