Aa

Aa

За 45 дана резултати ревизије инвалидских пензија

За 45 дана резултати ревизије инвалидских пензија

Читај ми

БЕОГРАД - За месец и по дана биће познати конкретни резултати ревизије инвалидских пензија, најавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и рекао да ће они који су незаконито дошли до тих пензија бити кажњени као и они који су им у томе помагали, а да ће држава тражити обештећење.

Формирање комисија је почело и тренутно раде тријажу, рекао је Вулин након састанка са члановима Управног одбора Национлане организације особа са инвалидитеом Србије и истакао да ће сва решења за која се претпостави да су донета злоупотребом бити под лупом, али да неће свих 300.000 корисника инвалидске пензије бити проверавано, јер свакако да постоје неспорне инвалидске пензије

Он је навео да су урађене инструкције за проверу, у ком правцу да се тражи, шта да се гледа, јер за сваку злоупотребу постоје индикатори и знаци да је било нерегуиларности.

Вулин је најавио и да ће један од инвалидских пензионера Љубиша Буха Чуме бити ускоро на комисији, која ће погледати његову медицинску документацију и упозорио на импликације незаконито стечене пензије и права која су из тога проижашла.

"Ја увек сматрам да је свако невин док се супротно не докаже, али ако се докаже одговараће и он и они који су му омогућили то право, а не припада му", рекао је Вулин и навео да ће бити преиспитана и права стечена по основу пензије, на пример ако се неко запослио као инвалидски пензионер.

Неће се, како је рекао, само гледати одлука лекарске комисије већ и одлуке оних који су после тога кршили закон.

Он сматра да након ревизије, инвалидске пензије неће бити предмет сумње и знаће се да је све сигурно урађено у складу са законом.

"Сви су окретали главу од тог проблема, владе пре нас су деценијама бежале од било ког озбиљног проблема, ми од њих не бежимо и не можемо", рекао је Вулин и навео да треба разговарати и о ревизији накнада за туђу негу и помоћ.

Председник Национлане организације особа са инвалидитеом Милан Стошић и члан Управног одбора Иванка Јовановић истакли су да ова асоцијација подржава ревизију инвалидских пензија.

Они су указали, међутим, на проблем неуједначених критеријума комисија, јер се дешава да за исти степен оштећења различе комисије а некад и исте имају различите процене и различита решења.

"Зелимо да се у јавности скине нека врста анатеме да особе са инвалидитетом злоупотребљавају одређена права", рекла је Јовановић, очекујући да ће ускоро започети измене закона о пензијском и инвалидском осигурању, закона о социјалној заштити, о раду, као и измене правилника, попут правилника о телесним оштећењима.