Aa

Aa

Возила за збрињавање малолетних миграната

Возила за збрињавање малолетних миграната

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин уручио је кључеве девет возила установама које збрињавају малолетне мигранте без пратње.

Возила су набављена у оквиру пројекта „Србија: Систем сталне испоруке помоци мигрантској популацији у Србији“, којим је Банка за развој Савета Европе нашој земљи прошле године одобрила 2,3 милиона евра бесповратне помоћи.

"Желим да захвалим на великодушној донацији која је дата Србији без икаквих условљавања, а да би се помогло онима који брину у мигрантима", рекао је Вулин.

Он је истакао да ће возила бити коришћена и за кориснике установа, а не само за мигранте.

"Ово је начин да међународна заједница покаже колико цени оно што су наши људи урадили за оне који су били у невољи и што су показали како и на који начин се може радити са мигрантима, а да то буде хумано и организовано", рекао је Вулин.

Према његовим речима, министарство рада и Влада Србије ће наставити да се према мигрантској кризи односе одговорно.

Директор Дома за децу ометену у развоју "Колевка" из Суботице Ненад Козомора рекао је новинарима да је тај дом већ имао искуства са прихватом малолетних миграната, те да су у претходном периоду имали око 600 ноћења.

"У току је изградња новог објекта искључиво за прихват малолетних миграната, тако да ћемо имати боље услове да следимо политику владе", рекао је он.

Владан Роловић директор Завода за васпитање деце и омладине у Београду захвалио је Савету Европске банке за развој и министарству рада на помоћи истакавши да ће сада много лакше збрињавати мигранте на територији Србије.

"Сигуран сам да ћемо знатно подићи и квалитет наших услуга", рекао је он.

Возила су добили Завод за васпитање деце и омладине „Васа Стајић", Завод за васпитање омладине Ниш и Дом ,,Колевка" из Суботице.