Aa

Aa

Војвођанска банка помаже Хиландару са 2,5 милиона динара

Војвођанска банка помаже Хиландару са 2,5 милиона динара

Читај ми

БЕОГРАД - Војвођанска банка донирала је 2,5 милиона динара за обнову манастира Хиландар, речено је данас новинарима.

Председник извршног одбора те банке Маринос Ватис рекао је у задужбини Хиландара у Београду да је то порука и позив свим предузећима која послују у Србији да помогну обнову значајног манастира за српски народ.

"Верујемо да постоје три основна стуба за напредак сваке државе - деца, поштовање према култури, а посебно према вери", рекао је Ватис, доајући да је Хиландар један од кључних стубова односа између два братска народа.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин захвалио је Војвођанској банци зато што разуме потребе српског народа.

"Војвођанска банка је показала да је одговорна, да део новца који зарађује на овим просторима хоће да врати управо овом простору. Хиландар је наше духовно средиште хиљаду година и када то препозна неко ко није из српског народа онда можда тек тада видимо колики је значај Хиландара и колико се не може ограничити само на један народ", рекао је Вулин.

Он је додао да је Војвођанска банка на тај начин показала колико јој је стало до српског народа и његове историје, културе и традиције.

"А сви морамо да разумемо и да научимо да без историје и традиције нисмо ништа и да без сећања на оне који су били пре нас, неће бити ни они који ће доћи иза нас. Ово је начин да се покаже колико су Срби и Грци блиски, колико верују и деле исте вредности", рекао је Вулин.

Од почетка обнове 2006. до данас завршено је око 65 одсто предвиђеног посла, казео је директор Задужбине Миливоје Ранђић и додао да је нешто мањи проценат дат на коришћење.

"Ове године је 'Бели конак' главни циљ. Реч је објекту који је потпуно девастиран у пожару. Надам се да ће главни радови бити завршени ове године на том објекту и да ћемо идуће године као главни посао почети са обновом и последњег дела манастира", рекао је Ранђић.