Aa

Aa

Видојевић на XI састанку Мреже за социјалну заштиту

Видојевић на XI састанку Мреже за социјалну заштиту

Видојевић на XI састанку Мреже за социјалну заштиту

Читај ми

В.д. помоћника министра у Сектору за социјалну заштиту Марина Видојевић присуствовала је XI састанку Мреже за социјалну заштиту, који Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије (СКГО) организује у сарадњи са Заштитником грађана Републике Србије.

 

Кључне теме XI састанка Мреже за социјалну заштиту биле су активно и здраво старење, развој услуга за старије на локалном нивоу, заступљеност услуга социјалне и здравствене заштите за старије жене које живе на селу, као и међуопштинска сарадња у циљу унапређења приступачности и примене Универзалног дизајна у пружању услуга и информација.

 

,,Услуге за старије на локалном нивоу играју кључну улогу у стварању подржавајућег окружења за наше старије суграђане. Потребно је јачати сарадњу између републичких и локалних институција, невладиних организација и приватног сектора како бисмо обезбедили разноврсне услуге које ће задовољити све потребе старије популације“, рекла је Видојевић.

 

Видојевић је подсетила на повећање пензија и друга права из пензијског и инвалидског осигурања, рекавши да је тиме додатно оснажена ова категорија грађана.

 

,,Ту су и пензионерске картице које обезбеђују попусте на разне области, као што су путовања, боравак у бањама, апотеке, ауто сервиси, продавнице, здравствене установе, установе културе, ресторане, базене. Износи попуста крећу се од 2 до 66 одсто“, истакла је.

 

Видојевић је рекла посебно треба обратити пажњу на социјалну заштиту жена у старијем добу, као и да је развијање програма и политика које узимају у обзир специфичне потребе старијих жена кључно је за изградњу инклузивног друштва.

 

Она је поручила да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, наставити да пружа подршку нашим грађанима и тако ствара услове за њихову сигурну старост.