Aa

Aa

Видојевић на округлом столу "Промовисање националне синергије у решавању насиља над женама"

Видојевић на округлом столу "Промовисање националне синергије у решавању насиља над женама"

Видојевић на округлом столу "Промовисање националне синергије у решавању насиља над женама"

Читај ми

В.д. помоћника министра у Сектору за социјалну заштиту Марина Видојевић учествовала је на округлом столу "Промовисање националне синергије у решавању насиља над женама", који је организовало Координационо тело за родну равноправност Владе Р. Србије у сарадњи са Саветом Европе. Ова важна иницијатива окупила је стручњаке, доносиоце одлука, представнике цивилног друштва и међународне организације како бисмо заједно разматрали тему "Промовисање националне синергије у решавању насиља над женама".



„Насиље над женама је озбиљан друштвени изазов, а промовисање синергије на националном нивоу кључно је за ефикасну борбу против овог проблема. Свеобухватна сарадња између државних институција, невладиних организација, правосудног система и других релевантних актера кључна је како бисмо створили одржив систем подршке и превенције“, рекла је Видојевић и додала да је Влада Србије посвећена стварању безбедног окружења за све грађанке, и да  иницијатива представља корак напред ка остварењу тог циља.

 

Видојевић је нагласила да национална синергија подразумева јачање сарадње и координације између различитих сектора друштва како би заједнички радили на превенцији насиља, пружању подршке жртвама и процесуирању починилаца. Она је истакла да се стручни радници установа социјалне заштите континуирано едукују за рад са жртвама насиља као и са починиоцима насиља у породици и партнерским односима,  и додала да је нарочито важна едукација за рад са децом жртвама насиља.

 

„Републички и Покрајински завод за социјалну заштиту континуирано пружају подршку водитељима случаја и супервизорима у центрима за социјални рад у виду консултативних састанака у појединачним предметима насиља у породици и конференцијама случаја по захтеву ЦСР. Циљеви социјалне заштите, а тиме и рада стручњака у свим установама социјалне заштите, у случајевима насиља у породици и према женама у партнерским односима усмерени су ка доступности услуга и остваривању права у социјалној заштити“, нагласила је в.д. помоћника министра.

 

Видојевић је истакла да само заједничким радом и ангажовањем  свих институција, жена може да живи слободно и без страха од насиља.