Aa

Aa

Видојевић на 28. Октобарским сусретима у социјалној заштити у Нишу

 Видојевић на 28. Октобарским сусретима у социјалној заштити у Нишу

Видојевић на 28. Октобарским сусретима у социјалној заштити у Нишу

Читај ми

„Стручни радници у систему социјалне заштите треба да осећају сигурност да би ту сигурност могли да преточе у поверење корисника услуга. Сигурност и пружалаца и корисника услуга гарант је сигурности заједнице. Зато Министарство настоји да осећај сигурности запослених осигура улажући у њихов професионални развој, верујући да је знање моћ и гарант сигурности“, рекла је в.д. помоћника министра у Сектору за социјалну заштиту Марина Видојевић, на 28. Октобарским сусретима у социјалној заштити у Нишу.

 

Говорећи о самом систему социјалне заштите, Видојевић је истакла да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања дуги низ година спроводи реформске процесе у систему социјалне заштите, који утичу на унапређење система и положаја појединца и породице. „Сваке године распоређујемо буџетска средства за опремање и адаптацију установа социјалне заштите, а тај вид подршке и помоћи за наше установе представља изузетан допринос у стварању бољих услова за живот и боравак наших корисника“, истакла је Видојевић и додала да је од почетка године, 439 лица запослено у установе социјалне заштите.

 

В.д. помоћника министра је указала да се улажу  озбиљни напори да се, кроз нормативна и планска документа, као и различите пројектне активности, унапреди систем социјалне заштите, како би се створило окружење подршке за развој квалитетних услуга у локалној заједници и унапредила њихова доступност. Као један од приоритетних циљева Министарства, Видојевић је навела развој услуга социјалне заштите у локалној заједници додајући да је усвојен документ јавне политике Стратегију деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници  за период од 2022 до 2026.годинe.

 

Истичући важност наменских транфера  као механизма који подстиче развој социјалних услуга, Видојевић је нагласила  да је Министарство у 2023.години за финансирање услуга социјалне заштите из надлежности јединица локалне самоуправе издвојило 600.000.000,00 динара у 2023.години.

 

В.д. помоћника министра најавила је да су у припреми Нацрт закона о изменама и допунама Закона о социјалној заштити, Предлог акционог плана за период од 2023. до 2024. године, за спровођење Стратегије за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период од 2021. до 2025. године, Предлог акционог плана за спровођење Стратегије деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници за 2023. и 2024.године као и Предлог стратегије социјалне заштите за период 2023–2030. године.