Aa

Aa

Важно непосредно запошљавање, ФМО Економ добар пример

Важно непосредно запошљавање, ФМО Економ добар пример

Читај ми

УШЋЕ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишао је данас предзуеће ФМО "Економ" Ушће д.о.о. и том приликом рекао да је ове године за различите облике и подстицаје запошљавања предвиђено 2, 8 милијарди динара и око 550 милиона динара који ће се употребити за подстицај запошљавања особа са инвалидитетом.

Вулин је приликом обиласка фабрике која производи метални намештај за пословне и продајне просторе рекао и да је током прошле године запослено 4.913 особа са инвалидитетом, што је, како је рекао, сигурно најбољи резултат у последњих неколико година.

Министар је истакао да је прошле године око 246.746 особа прошло кроз евиденцију НСЗ као особе које су пронашле посао.

"Предузеће Економ је доказ засто су ове мере успешне, добре и зашто морамо да их развијамо, односно зашто морамо више новца да одвајамо управо за непосредно запошљавање", рекао је Вулин.

Наводећи да је током прошле године уз финансијску помоћ НСЗ, предузеће ФМО "Економ" из Ушћа запослило 17 радника који су се налазили на евиденцији у Филијали НСЗ у Краљеву, Вулин је истакао да се нада ће и ове године успети да помогну том предузетнику.

Вулин је изразио наду и да ће он моћи помогне држави тако што ће свој рад, контакте на тржишту "ставити у функцију заједнице".

Он је истакао да је свако ново запошљавање драгоцено.

Вулин је навео да ће се и ове године наставити са истом политиком додајући да је држава одвојила средства за социјални програм и да ниједан радник из предузећа у приватизацији неће остати на улици и без одговарајуће надокнаде.

"Неке раније владе нису водиле рачуна, али сада је на нама да то урадимо и да нико не остане без социјалног програма", рекао је Вулин додајући да је новац за то обезбеђен.

Министар је казао да више од 7.000 радника није повезало стаж додајући да ће разговарати о томе са министром привреде Жељком Сертићем.

"Надам се да ћемо у најкраћем могућем року поново обезбедити један пакет који ће радницима који нису успели да повежу стаж омогућити још једну прилику и да нико не остане без онога што сматрамо да им припада -пензије", рекао је министар Вулин.

Власник и директор ФМО "Економ" Дејан Антонијевић рекао је да је у тој компанији запослено 70 радника и да се нада да ће тај број бити повећан ове године за 30 до 40.

Такође очекује да ће прозиводња бити повећана за 30 до 40 одсто. Антонијевић је рекао и да та фирма извози 97 одсто својих производа, а да три одсто продаје на нашем тржисту.