Aa

Aa

Уз посредовање НСЗ, запослено 53.771 лице

Уз посредовање НСЗ, запослено 53.771 лице

Читај ми

ТОПОЛА - Уз посредовање Националне службе за запошљавање у првих десет месеци запослено је укупно 53.771 особа, што је повећање од око 50 одсто у односу на исти период прошле године, рекао је данас у Тополи министар за рад, запошљавање, борачка и социјлна питања Александар Вулин.

"То говори да се привреда опоравила, да полако оживљава, али отуда и добри подаци када је у питању смањење незапослености која је сада 17,9 одсто", рекао је Вулин новинарима приликом посете погона фабрике "Ауреа", предузећа које запошљава раднике који се као технолошки вишак налазе на евиденцији НСЗ.

Вулин је ипак навео да је цифра од 17,9 одсто још увек веома висока и нешто са чиме не можемо да будемо задовољни, али да је пример фабрике "Ауреа" начин да се ствари мењају.

"Држава је ту да помогне, али без приватног предузетништва, без способности да привучете страног партнера и да сачувате квалитет какав се овде чува, не можете очекивати да ће држава то сама да уради, али ово је пут и одличан начин, односно нешто што враћа наду и говори да су ствари могуће и да идемо на боље", оценио је Вулин.

Наводећи да му је велико задовољство што се налази у обновљеним погонима конфекције "Рудник", који је некада био понос наше текстилне индустрије, министар рада је је истакао да је захваљујући приватној иницијативи, ангажовању страног партнера, локалне самоуправе, НСЗ и читавог друштва, ипак нада почела да се враћа.

"Од запослених 140 радница, које су биле технолошки вишак и које тешко да су могле поново да се запосле, да није дошло до обнављања производње", рекао је Вулин.

Директор и власник фабрике "Ауреа" Саша Алексић рекао је да је та фирма овог лета ушла у врло озбиљан и захтеван пројекат у оквиру кога је упослено око 300 бивших радника модне конфекције "Рудник".

Наводећи да та фабрика производи читаву палету производа за немачке купце, Алексић је прецизирао да у Горњем Милановцу производе блузе и кошуље, у Тополи панталоне, а у Београду горње делове, блејзере и капуте.

"У Тополи имамо 140 радника, а у плану је увођење друге смене", рекао је Алексић.

Директор немачке фирме "Драјкорн" Герит Фос рекао је да је та компаније радила седам година са "Рудником" и да је наставила сарадњу са "Ауреом", одласком "Рудника" у стечај.

"Јако смо задовољни сарадњом, битно је да се и даље ради на квалитету и унапређењу", рекао је он, додајући да се у просеку радило 60.000 јединица у сезони.