Aa

Aa

Услови у прихватним центрима на највишем нивоу

Услови у прихватним центрима на највишем нивоу

Читај ми

ШИД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је кроз Србију до сада прошло око 520.000 миграната, а да су услови у прихватним центрима на највишем могућем нивоу.

"Кроз Србију је закључно са јучерашњим даном прошло и евидентирано 518.668 лица, а јуче је тај број увећан за 3.304 мигранта", рекао је Вулин новинарима након обиласка прихватног центра "Станица" у Шиду.

Како је подсетио, сви мигранти који пролазе кроз нашу земљу буду не само евидентирани, већ и нахрањени и медицински збринути, и о њима се води рачуна, као о људским бићима, као "о људима који су у невољи и траже помоћ и заштиту".

Министар је истакао да су у прихватном центру у Шиду услови на највишем могућем нивоу, а да избеглице имају могућност да преспавају и остану колико они мисле да им је потребно.

Све просторије у центру су загрејане, постављени су тушеви са топлом водом, а мигранти добијају храну, као и медицинску заштиту.

"Србија брине и води рачуна о овом људима како би збринула њих и њихове породице, а и да би сачувала свакодневни живот грађана. Нико не може да каже да са овим људима има проблем", подвукао је Вулин.

Он је рекао да ће се Србија и у наредном периоду понашати на исти начин, додајући да мигранти, као тражиоци азила, по закону имају право на слободу кретања и на заштиту.

Упитан да ли мигранти сада у центрима остају дуже него раније, министар је одговорио одрично.

Мигранти у Шиду, рекао је Вулин, остају око пет сати, колико је потребно да сачекају воз, а неки евентуално остану да преспавају.

"У Адашевцима се задржавају неколико сати, а најдуже остају у Прешеву и Крњачи, по два, три дана, али и то ретко, јер желе што пре да напусте нашу земљу", рекао је Вулин.

Он је указао и да је значајно мањи притисак избеглица из земаља које нису угрожене ратом, а које не могу да уђу у Србију, и да не очекује већи притисак, јер они не могу да уђу у Македонију.

Стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано такође је истакла да је задовољна условима који постоје у прихватном центру у Шид.

"Читав систем УН се труди да што више помаже држави, да одговори на ситуацију у којој се налазимо", закључила је Солорано.