Aa

Aa

Унапређење положаја деце у хранитељским породицама

Унапређење положаја деце у хранитељским породицама

Унапређење положаја деце у хранитељским породицама

Читај ми

Државни секретар Лав Глигорије Пајкић и  помоћница министра у Сектору за социјалну заштиту Биљана Зекавица састали су се  са  оснивачем и извршним директором међународне организације „HBO Care for Children“ Робертом и Елизабет Гловер како би  разменили искуства, са циљем унапређења  процеса смештања деце без родитељског старања у хранитељске породице, али и  подршке  породицама које се баве хранитељством.

 

„Србија захваљујући свим досадашњим активностима спада у ред земаља са најнижим степеном институционализације деце међу земљама ЕУ и у региону што је велики успех“, истакла је Зекавица.

 

Она је нагласила да је  само око 10 одсто деце без родитељског старања  смештено у домове, а да је  90 одсто  на  смештају је у хранитељским породицама. Зекавица је истакла да Министарство улаже напоре како би деци без родитељског старања било омогућено безбрижно и сигурно одрастање. 

 

Државни секретар Пајкић је навео да се специфична подршка хранитељским породицама остварује кроз коришћење више права и услуга,како на републичком тако и локалном нивоу.

 

„Наш основни циљ, наше организације, је  да деца без родитељског старања буду дугорочно смештена у неку хранитељску породицу, јер ће им на тај начин бити обезбеђено сигурно одрастање“, истакаo је Гловер.

 

Роберт и Елизабет Гловер су након састанка истакли да су веома задовољни досадашњим резултатима рада Министартсва када је реч о бризи деце без родитељског старања са којима су их упознали Пајкић и Зекавица, и изразили наду  да ће се сарадња Министарства и организације наставити са заједничким циљем, а то је да свако дете без родитељског старања буде смештено у одговарајућу хранитељску породицу.