Aa

Aa

Улагања важна, однос социјалних радника важнији

Улагања важна, однос социјалних радника важнији

Читај ми

БАЊА КОВИЉАЧА - Министарство рада протекле две године у институције које се брину о деци без родитељског старања уложило је 270 милиона динара, али важније од тога јесте однос запослених, социјалних радника, помоћног особља, који живот те деце чине могућим, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Без тих људи, чак и велика средства која издвајамо за квалитет услуга у домовима за децу не би вредела", рекао је Вулин приликом обиласка Дома за децу и омладину "Вера Благојевић" у Бањи Ковиљачи.

Према његовим речима, већина деце, не само оне која су лишена родитељског старања, већ и ометене у развоју, нажалост нема контакт са родитељима и усмерена су на институције.

"Али нису усмерена зато што то неко мора да ради, ови људи их воле и сваког дана мењају њихов живот на боље. Однос свих - социјалних радника, дефектолога, помоћног особља, куварица, чистачица, свих људи који живот ове деце чине могућим од изузетне је важности", нагласио је министар рада.

Према његовим речима, Влада Републике Србије прошле године издвојила је 30,78 милијарди динара за различите облике породичних давања, која се између осталог, односе на децу.

"Дечији додатак прима 190.000 породица, то је 375.000 дечака и девојчица, 47.000 породица прима новчану социјалну помоћ, а у њима се налази више од 60.000 дечака и девојчица", навео је министар.

Истиче да се води рачуна о онима који су у институцијама, али првенствено, помоћ државе је потребна породици, да сачува дете.

"Зато, родитељски додатак прошле године је примило 59.000 мајки, то је 61.000 деце. Водимо рачуна да се сва социјална давања сачувају, да се ни случајно не умањују, а нека од њих ће, законским решењима, које ћемо, надам се, усвајати у првим данима после избора ће бити и повећана", нагласио је Вулин.

Додао је да је за његово Министарство процес лиценцирања изузетно важан и да је циљ да ниво квалитета услуга за све кориснике буде на највишем могућем нивоу. "Никада се у историји социјалне заштите није оволико улагало у ове намене и мислим да се то види", истакао је министар рада.

Најавио је и да ће ове године ће бити средстава за установе, не само буџетских, већ и донаторских и истиче да је задатак да свака институција мора да има сензорну собу.

"ЕПС нам је до сада много помогао да се тако и деси, остало је још неколико и надам се да ћемо успети у томе. Постоје социјално одговорна предузећа, која нам заиста бескрајно помажу. Прошле године, ми смо од социјално одговорних предузећа у систем социјалне заштите унели више од 86 милиона динара, надам се да ће ове године бити само више", рекао је министар.

Директор Дома за децу и омладину "Вера Благојевић" Зоран Љубинковић рекао је да 2,8 милиона динара, колико је Министарство рада протекле две године уложило у његову уистанову, опредељено за набавку опреме, кухињу, за одржавање дворишта, канцеларијски намештај, рачунаре и видео надзор.

Према његовим речима, тренутно у његовој установи борави 16 деце.