Aa

Aa

Уговори о наменским трансферима из области социјалне заштите

Уговори о наменским трансферима из области социјалне заштите

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин данас је са представницима 123 локалне самоуправе из целе Србије потписао уговоре о наменским трансферима намењеним развоју постојећих и успостављању нових услуга социјалне заштите у свим локалним самоуправама које су испод републичког просека развијености.

Прошле године је за наменске трансфере за 122 локалне самоуправе било издвојено 400 милиона динара, навео је Вулин новинарима након потписивања уговора и истакао да је ове године из буџета за ту сврху издвојено 700 милиона динара.

Вулин је рекао да нема оправдања ни за једну локалну самоуправу без обзира колико она била развијена или не, да не развија основне услуге у заједници.

"Држава Србија је обезбедила новац за то. У оној мери у којој смо напреднији, у оној мери у којој зарађујемо више одмах се то осети у социјалним категоријама, одмах се то осети према онима којима је помоћ потребна", рекао је он у Палати Србија где је потписао уговоре.

Како је рекао, намера је да се у Србији развије такав систем социјалне заштите у којем бар минимум социјалне заштите мора да постоји у свакој локалној самоуправи, без обзира не њену развијеност.

Све локалне самоуправе од прошле године могу да рачунају на тачно одређена средства, рекао је Вулин и, поновивши да је прошле године издвојено 400, а ове године 700 милиона динара, изразио наду да ће следеће године бити издвојена и већа средства.

"Како нам боље иде тако ће социјална заштита да се развија и политика ове владе и премијера Александра Вучића је да нема умањивања социјалних права, већ само може да буде повећања", нагласио је Вулин.

Како је речено, наменски трансфери намењени су развоју постојећих и успостављању нових услуга социјалне заштите (дневни боравци, дневни клубови, помоћ у кући, прихватилишта, прихватне станице, свратишта, становање уз подршку, лични пратилац детета, саветодавно терапијске услуге) у свим локалним самоуправама које су испод републичког просека развијености.