Aa

Aa

Учинићемо све да Поглавље 19 буде спремно за отварање

Учинићемо све да Поглавље 19 буде спремно за отварање

Читај ми

БЕОГРАД - Србија ће учинити све да Поглавље 19 које се односи на социјалну политику и запошљавање буде спремно за отварање до краја године, изјавио је данас државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић.

Иванишевић је новинарима, уочи видео конференција са делегацијом ЕУ о том поглављу, казао да је идеја да Акциони план буде јасно дефинисан и завршен до средине октобра и да се до краја 2016. испуне сви елементи који су неопходни за отварање.

"Наш циљ је да постигнемо све што можемо, да Поглавље 19 буде спремно за отварање до краја године, а на ЕУ је да донесе одлуку да ли ће поглавље бити отворено у том року", рекао је Иванишевић.

Он је објаснио да се данас са представницима ЕУ путем видео линка разговара о критеријумима који се морају испунити за отварање тог поглавља, додајући да се још из скрининга зна да би се, између осталог, требало радити на смањењу сиромаштва и повећању инклузије Рома.

"Морам да нагласим да смо испунили све оно што је било дато у препорукама. Усвојена су сва стратешка документа, укључујући и нову стратегију за инклузију Рома и Ромкиња, а основана је и посебна Канцеларија која треба да прати имплементацију", казао је он.

Иванишевић истиче да Србија, када је реч о критеријуму који се односи на смањење сиромаштва, очекује да искористи искуства из Црне Горе која је такође имала задатак да направи Акциони план, те да јасно дефинише мерљиве елементе по том питању, јер када се каже "смањење сиромаштва", то звучи доста уопштено.

Иванишевић додаје да то што ММФ подиже раста БДП-а са 1,8 на 2,5 свакако говори да се у Србији побољшава економска ситуација.