Aa

Aa

У току рад на изради Плана имплементације програма „Гаранције за младе“

У току рад на изради Плана имплементације програма „Гаранције за младе“

У току рад на изради Плана имплементације програма „Гаранције за младе“

Читај ми

Република Србија активно ради на припреми Плана имплементације програма „Гаранције за младе“, чија је примена од великог значаја за младе, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић.

 

„Ово је један од пројеката и програма где је право задовољство учествовати у његовој припреми и имплементацији. Примена овог програма је од великог значаја за наше младе и ово је нешто што треба да буде додатни подстицај за оне који хоће и желе да раде“, рекла је Кисић  на  радионици за припрему Плана имплементације програма „Гаранција за младе“.

 

Министарка Кисић је подсетила да програм „Гаранција за младе“ подразумева да млади добијају квалитетну понуду за посао, наставак образовања, праксу или обуку у року од четири месеца од уласка у статус незапослености или завршетка формалног образовања.

 

„Назив овог програма садржи две велике речи, једна је гаранција, која подразумева сигурност и стабилност, друга је младост, најлепше животно доба, препуно изазова, енергије и амбиције. Овај програм је усмерен у правцу да младима, за које често кажемо да хоће све и одмах, то и омогућимо“, рекла је проф. др Кисић.

 

Према речима Кисић, Република Србија је на Другом министарском састанку ЕУ-Западни Балкан, који је одржан пре две године у Словенији, потврдила Декларацију Западног Балкана о одрживом положају младих на тржишту рада, чиме је прихватила да ће радити на постепеном увођењу програма „Гаранције за младе“.

 

Министарка Кисић је навела и да је Влада Србије у јануару ове године основала Координационо тело за израду и праћење Плана имплементације програма „Гаранција за младе“ и да је тада формирана и стручна група која ће радити на припреми Плана имплементације. 

 

„Ово је велики задатак. Велики рад нас чека и сигурна сам да ће резултати тек да се виде“, рекла је Кисић.

 

На радионици на којој ће се у наредна два дана радити на припреми Нацрта Плана имплементације програма „Гаранција за младе“, проф. др Кисић је захвалила експертима Међународне организације рада, који пружају континуирану подршку Републици Србији у овом процесу.