Aa

Aa

У Суботици отворен нови објекат Дома ,,Колевка“ намењен малолетним мигрантима без пратње

У Суботици отворен нови објекат Дома ,,Колевка“ намењен малолетним мигрантима без пратње

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, и директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу у Србији, Урсула Лаубли, отворили су данас нови објекат за смештај малолетних миграната без родитељског старања при Дому за децу ометену у развоју ,,Колевка“ у Суботици.


Захваљујући се Швајцарској агенцији и хуманитарној организацији ,,Save the children“ на донацијама, и Покрајинској влади на подршци, Иванишевић је навео да у Србији тренутно борави око 37 деце у оквиру целокупне мигрантске популације и да ће у новој прихватној јединици бити углавном смештене девојчице, стране држављанке без родитељског старања. Он је истакао да ће нов објекат имати своју сврху и након мигрантске кризе.
Директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу која спроводи пројекат ,,Подршка малолетним мигрантима без пратње“ вредан више од пола милиона швајцарских франака, Урсула Лаубли, изразила је задовољство што је њена земља била у могућности да помогне малолетним мигрантима који путују сами без своје породице јер је њима потребна посебна нега. Лаубли је истакла да се Швајцарска и Србији заједно боре на оснаживању капацитета у области миграција.
Директор Дома за децу ометену у развоју ,,Колевка“, Ненад Козомора, рекао је да је у овом дому у протекле две године током мигрантске кризе било смештено 80 малолетних миграната, углавном у пратњи родитеља.
Нов објекат у ,,Колевци“ има капацитет од 20 лежајева. Осим Суботице, капацитети за малолетне мигранте проширују се и у Београду и Нишу.