Aa

Aa

У Суботици око две хиљаде миграната међу којима 40 одсто деце

У Суботици око две хиљаде миграната међу којима 40 одсто деце

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, у изјави за медије приликом обиласка кампа на граници са Мађарском је рекао да око 2.000 избеглица и миграната, међу којима је 40 одсто деце, тренутно борави у камповима на Хоргошу и Келебији, али и у Привременом прихватном центру у Суботици.


,,Није пооштравање мађарских закона створило проблем, него одлука Мађарске да се захтев за азил може поднети на транзитним капијама, што је довело до тога да ови несретни људи буду овде“, рекао је Иванишевић, и истакао да ће Влада Србије у наредном периоду радити на спречавању нелегалних улазака на српску територију, на борби против кријумчара, без обзира чији су држављани, као и на збрињавању избеглица и миграната који се налазе у нашој земљи.
,,Нећемо примењивати силу према овим људима јер нису они криви што су овде. Бринућемо се о њима и објаснити им да ово није место где они треба да буду, да могу да бораве у прихватним центрима. Уколико се процедура за подношење азила настави, договорићемо се са колегама из Мађарске да се то обавља у прихватним центрима“.
Државни секретар је навео да је Србија добила потврду УНХЦР-a о нехуманим поступцима према мигрантима на Мађарској граници и поновио добро познат став наше земље да ће мигрантима бити пружена сва неопходна помоћ без примене силе.