Aa

Aa

У Суботици одржан Округли сто о социјалном дијалогу

У Суботици одржан Округли сто о социјалном дијалогу

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, и помоћник министра за рад, Зоран Лазић, учествовали су данас у Суботици на Округлом столу посвећеном унапређивању социјалног дијалога између синдиката и послодаваца и мирном решавању спорова.


Иванишевић је поручио да је дијалог најбољи начин за решавање несугласица. Идеја ресорног министарства, како је истакао, јесте да се организовањем оваквих скупова подстакне синдикално организовање не само у државним, него и у приватним предузећима. ,,Знамо да се у Привредној зони отвара велики број радних места и свакако би требало подстаћи и раднике и послодавце на синдикално организовање“, рекао је државни секретар, додајући да послодавци и радници могу да рачунају на помоћ Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова, Миле Радивојевић, изјавио је да је свако решење у колективном радном спору до кога се дође у поступку пред Агенцијом win win решење које подразумева да су синдикати и послодавци дошли до једног решења које је заједнички прихватљиво. Овај инструмент, према његовим речима, користи углавном јавни сектор у области злостављања и здравља на раду.
Округли сто „Социјални дијалог између синдиката и послодаваца у Србији и улога Републичке агенције за мирно решавање радних спорова“ организовало је ресорно министарство и Привредна комора Србије, у циљу развоја синдикалног организовања које посебно недостаје у приватном сектору.