Aa

Aa

У Нишу уручено 70 уговора за самозапошљавање незапослених лица

У Нишу уручено 70 уговора за самозапошљавање незапослених лица

У Нишу уручено 70 уговора за самозапошљавање незапослених лица

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић уручила је данас у Нишу 70 уговора за самозапошљавање незапослених лица и том приликом истакла да је Град Ниш пример добре праксе када су у питању политика запошљавања и побољшање услова живота и рада грађана. 

 

„Заједно идемо даље, заједничким снагама желимо да следеће године кажемо да смо постигли још боље резултате и још већи успех. Надамо се да ће млади предузетници који данас имају прилику да уплове у свет предузетништва бити успешни и да заједно градимо још бољу и напреднију Србију“, поручила је Кисић Тепавчевић.   

 

Кисић Тепавчевић је указала да су на тржишту рада остварени добри резултати - стопа незапослености у Србији је у другом кварталу ове године смањена за 1,7 одсто у односу на први квартал, док је стопа запослености у другом кварталу порасла за 1,9 одсто у односу на први квартал.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је навела су Ниш и Национална служба за запошљавање ове године издвојили 55,8 милиона динара за спровођење пет мера активне политике запошљавања у том граду. Како је додала, у Нишавском округу бележе се добри резултати, па је у том делу наше земље од почетка године запослено 14.534 особе које су биле евидентиране у Националној служби за запошљавање, што је за 14,5 одсто више у односу на исти период прошле године.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је новим предузетницима пожелела успех у раду и да врло брзо буду у прилици да запосле своје суграђане. 

 

Уговоре о самозапошљавању уручила је и градоначелница Ниша Драгана Сотировски, која је захвалила Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Националној служби за запошљавање на подршци Нишу и осталим локалним самоуправама да запосле своје грађане.

 

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да ове године постоји велико интересовање незапослених широм Србије да започну сопствени бизнис, да је до сада додељено више од 3.000 субвенција за самозапошљавање и да верује да ће до краја године бити додељено око 4.000 тих субвенција.

 

Мартиновић је рекао и да Република Србија, у сарадњи са локалним самоуправама, годишње уложи око милијарду динара у програм самозапошљавања, а да је ове године из Буџета Републике Србије издвојено 5,7 милијарди динара за различите програме запошљавања, међу којима су програми стручне праксе, програми за приправнике, програм „Моја прва плата“ и други. 

 

У оквиру посете Нишу, министарка Кисић Тепавчевић и директор Мартиновић ће посетити компанију “Техно и опрема инжењеринг Ниш”, која се бави производњом опреме, пројектовањем и консалтингом у угоститељству, а са којом НСЗ последњих неколико година остварује добру сарадњу по питању запошљавања незапослених лица.