Aa

Aa

У мере активне политике запошљавања у овој години укључено више од 12.000 лица

У мере активне политике запошљавања у овој години укључено више од 12.000 лица

У мере активне политике запошљавања у овој години укључено више од 12.000 лица

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић присуствовала је данас у Чачку додели одлука о субвенцијама за самозапошљавање незапослених лица, где је истакла да је до сада у овој години у мере активне политике запошљавања укључено 12.279 лица са евиденције Националне службе за запошљавање, међу којима су и особе са инвалидитетом. У Чачку су данас додељене одлуке о субвенцијама за самозапошљавање за 31 незапослено лице са евиденције НСЗ.

 

Министарка Кисић Тепавчевић истакла је да је Чачак пример добре праксе када је у питању примена мера активне политике запошљавања, будући да је тај град у последњих 15 година за реализацију ових мера издвојио 422 милиона динара, а највише новца је издвојено у последњих пет година. Како је додала, за спровођење три мере у 2021. години, као што су јавни радови, стручна пракса и субвенција за самозапошљавање, Град је издвојио преко 15 милиона динара.

 

„Помоћ државе кроз ове и друге мере, као и традиционални предузетнички дух овог града допринели су смањењу незапослених од 5 одсто у односу на исти месец претходне године и повећању запослених од 9 одсто у односу на исти период претходне године“, додала је Кисић Тепавчевић.

 

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је да градови и општине све више имају слуха за спровођење мера активне политике запошљавања, а да је Чачак један од оних који у својим локалним политикама као приоритет препознаје политику запошљавања. Мартиновић је додао да је у овој години до сада додељено око 3.000 субвенција незапосленима за самозапошљавање, међу којима је 116 особа са инвалидитетом и више од 200 особа ромске националности.

 

Градоначелник Милун Тодоровић рекао је да је Чачак у претходних пет година инвестирао више од два милиона евра у мере активне политике запошљавања, јер је мала привреда окосница сваког друштва и развоја.

 

Тодоровић је захвалио Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и НСЗ на помоћи у реализацији ових и других мера, а лицима која су данас добила субвенције на томе што су се оснажили да започну сопствени бизнис, пожелевши им успех у раду.