Aa

Aa

У мају ниједан динар дотација из Буџета Републике Србије за исплату пензија

У мају ниједан динар дотација из Буџета Републике Србије за исплату пензија

У мају ниједан динар дотација из Буџета Републике Србије за исплату пензија

Читај ми

За исплате пензија у мају није исплаћен ниједан динар дотација из Буџета Републике Србије, већ су оне исплаћене у потпуности из Фонда ПИО, изјавила је данас министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

 

Кисић Тепавчевић је у Јутарњем програму Прве ТВ рекла да су то изузетно повољни показатељи који су директни индикатори економске политике која се води.

 

„Када су у питању дотације, оне су 2012. године биле 43,4 одсто, да би се у последњих пет година преполовиле и биле нешто изнад 20 одсто. Ове године имамо најповољнији показатељ када је у питању проценат дотација, у току месеца маја није повучен ниједан једини динар као субенција из Буџета државе, све је из Фонда ПИО исплаћено“, рекла је Кисић Тепавчевић. 

 

Говорећи о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, које је усвојила Народна скупштина Републике Србије протекле седмице, Кисић Тепавчевић је рекла да се њима трајно решава проблем 3.088 особа такозване Опције 5 и 1.286 особа из Опције 3.

 

Кисић Тепавчевић је рекла да је трајно решење проблема ових особа био први већи задатак Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у новом мандату.

 

„Тим особама се исплаћивала разлика закључцима Владе Србије, али је и ту долазило до различитих проблема и чак и прекида у одређеном временском периоду. Имали смо састанке са Опцијом 5 и Опцијом 3, где смо утврдили да овај проблем мора бити трајно решен“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да се усвојеним изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању не мењају критеријуми када су у питању остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања.