Aa

Aa

Трибина о вршњачком насиљу: Од проблема не сме да се бежи

Трибина о вршњачком насиљу: Од проблема не сме да се бежи

Читај ми

БЕОГРАД - Познати аустралијски мотивациони говорник српског порекла Ник Вујичић одржао је данас у Београду предавање о вршњачком насиљу, са којег је поручено да од проблема не сме да се бежи и да је све препреке могуће савладати.

Вујичић је, захваливши медијима и грађанима у Србији, који су увек били отворени и дали му могућности да пренесе наду, веру и љубав, рекао да је нашој земљи потребно много позитивне енергије.

Предавању су присустовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар омладине и спорта Вања Удовичић и Владимир Маринковић потпредседник Народне Скупштине Републике Србије, који су поручили да друштво не сме да дозволи да се њихов члан сам суочава са проблемима.

Вулин је рекао да се квалитет друштва мери по томе како се односи према најслабијима, те да свако зло, па и вршњачко насиље, може да буде побеђено ако га препознамо и назовемо правим именом.

Он је навео да ниједно људско биће није рођено да трпи зло и да сваки човек заслужује да му се помогне.

"Ни зло ни насиље нећемо искоренити, биће га док постоје људи, али сукобити се са тим и не оставити никога да буде у томе сам, разликује људско друтшво и заједницу од неуређеног чопора", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да људско друштво и заједница не смеју да дозволе да њихов члан остане сам и да се сам суочава са злом.

"Ако будемо ћутали, зло ће надвладати. Човек не сме да се помири са злом, као што се Ник Вујичић није помирио са својим хендикепом", рекао је Вулин и додао да је зато добро што ће сви млади који присуствују предавању пренети своја добра искуства и помоћи онима којима је помоћ потребна.

Он је захвалио Нику Вујичићу на посети Србији, али и на томе што показује да не постоји ништа што није немогуће победити.

Вулин је рекао да његов пример треба показати деци и младима јер за Ника Вујичића не постоји реч "не" и "немогуће".

"То мора да буде лозинка и наше омладине и сваког од нас који живимо у Србији или било где. Људско биће је доказало да може да се носи са свим претњама, злом и насиљем и ми морамо да будемо део тог бољег света, уз људе који нам показују какав је то пут и да је све препреке могуће савладати", рекао је Вулин.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да је свако био сведок неког вршњачког насиља, због чега нико не сме да окреће главу од тог проблема.

Он је навео да ће и кроз министарство радити на превентивним мерама, како би се млади људи мотивисали да се баве спортом и своју негативну енергију, уколико је имају, троше кроз рекреацију.

"Морамо да комуницирамо, а ми старији треба да схватимо вас младе, да се бавимо вашим проблемима. Не смемо да ћутимо на проблеме, већ треба да нађемо решење", рекао је Удовичић.

Сала у Центру Сава била је пуна, а предавању су присуствовали млади и стари, особе са инвалидитетом, а у неколико наврата у току говора, Вујичић је добио аплауз присустних.