Aa

Aa

Такмичење у пружању прве помоћи у центру Београда

Такмичење у пружању прве помоћи у центру Београда

Читај ми

БЕОГРАД - Државно такмичење екипа прве помоћи Црвеног крста Србије почело је јутрос, а најбоља екипа представљаће Србију на Европском такмичењу у пружању прве помоћи.

Тема овогодишњег такмичења је "Прва помоћ на јавним манифестацијама", а у приказивању збрињавања повреда које се најчешће дешавају на спортским, музичким скуповима надметаће се 31 екипа из 20 организација Црвеног крста из целе земље.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин рекао је такмичарима да је Србија поносна на њих, јер они када примењују оно што знају и пружају прву помоћ не питају повређеног ни за веру, ни за нацију, јел богат или сиромашан, коју школу има, одакле је дошао.

"Ви видите људско биће које је у невољи и помогнете му. Такви би требало и ми старији да будемо. Када будемо имали поново вашу вредноћу, доброту, ентузијазам, љубав, онда ћемо моћи да кажемо да је земља у којој живимо боље место за живот и да заслужује да се живи у њој", рекао је Вулин.

На одраслима је, како каже, да направе Србију у којој вреди провести живот у којој ће се деца добро осећати, у којој је "сваки нови плач и нова радост и добра вест за све".

"Желим вам да будете не европски, већ светски прваци у пружању прве помоћи, као што Србија треба да буде светски првак", нагласио је министар.

Такмичење је званично отворио председник Црвеног крста Србије др Драган Радовановић, који је истакао да та организација годишње обучи око 40.000 људи првој помоћи.

"Најбољи ће данас победити, а првак ће представљати Србију на Европском такмичењу наредне године", рекао је Радовановић и додао да је одсновни задатак прве помоћи спасавање нечијег живота.

Он је додао да је ове године на Европском првенству прво место освојила екипа из Србије - прошлогодишњи победници представници Црвеног крста Палилула.

Државни секретар министарства здравља Берислав Векић указао је да такмичење у пружању прве помоћи има континуитет од 20 година и да такмичари из Србије годинама уназад освајају прва места у Европи.

Како каже о угледу волонтера Црвеног крста Србије најбоље сведочи позив да обезбеђују трку Формуле у Монаку.

Заменик градоначелника Андреја Младеновић захвалио се организаторима што се такмичење организује у Београду и указао да је пружање прве помоћи свето, јер се спашавају туђи животи.

Такмичарски део одвија се на 15 полигона од Трга Републике до Калемегдана, а осим такмичарског дела, студенти мадицинског, Филозофског, математичког факултета организују едукативне радионице из својих области.