Aa

Aa

Све за успешно функционисање породице

Све за успешно функционисање породице

Читај ми

БЕОГРАД - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставиће да брине о деци без родитељског старања и учиниће све да породица успешније функционише, поручио је данас министар Александар Вулин, поводом обележавања Светског дана породице.

Он је новинарима на свечаности у Пионирском граду, којој је присуствовало око 500 малишана и 300 хранитеља, рекао да није важно каква је породица, биолошка, хранитељска или усвојена, већ да је важно да је здрава и функционална.

"Не могу довољно да се захвалим хранитељским породицама, јер су пажња и љубав коју дају малишанима, чији живот није кренуо добро не њиховом кривицом, нешто што не може да се израчуана и да се плати", рекао је Вулин.

Истичући да је за функционалну породицу неопходно да и цело друштво добро фунционише, Вулин је најавио и измене Породичног закона као и доношње правилника о хранитељству.

Како је рекао, изменама закона биће одређени положај брачне и ванбрачне заједнице, као и забрана физичког кажњавања деце.

"То не значи да родитељ не сме да туче дете, већ да не сме да га повреди. Такође, у Породичном закону неће бити промена које су против опште прихваћеног облика породице и које су против онога што Србија сматра аутентичном и једином могућом породицом", рекао је Вулин.

Руководилац програма за заштиту деце УНИЦЕФ-а Катлин Брашић навела је да је хранитељство област у којој је Србија напредовала, истичићу да је хранитељство доступно и деци са сметњама у развоју што није случај у многим земљама.

Она је нагласила да је је важно што Србија није смањила финансијска издвајања за дечје додатке и новчану социјалну помох.

Директорка Центра за породични смештај и усвојење Београд Добрила Грујић навела је да се хранитељство интензивно развија у последње време, а да тај центар настоји да обезбеди добре услове за свако дете у хранитељској породици.

Она је прецизирала да је у хранитељским породицама око 5.500 малишана, као и да је око 700 њих у систему социјалне заштите, док је један број под страратељством.

"Надам се да ће ова влада и њена политика допринети да све породице и сва деца имају једнаку шансу за добру и успешну будућност, а данас је порука са овог скупа да су породица и њене вредности значајне за сваког од нас, за свако дете, али и значајан људски ресусрс за сваку државу", рекла је Грујић.

Заменица градског секретара за социјалну заштиту Наташа Стојисављевић рекла је да је породица основ стабилног друштва и његовог развоја, наводећи да Београд води одговорну социјалну политику и ради све за очување стабилности породице.

Свечаности у Пионирском граду присуствовало је око 500 малишана, за које су биле организоване спортске активности, али и маскенбал којем су присуствовали популарни глумац Милорад Мандић Манда, првотимци Црвене Звезде Дарко Лазовић и Александар Луковић, као и представници града Београда.

Светски дан породице обележава се 15. маја широм света од 1993. године, када га је прогласила Генерална Скупштина Уједињених нација како би охрабрила земље чланице да препознају потребу за оснаживањем породице као институције.