Aa

Aa

Сваки илегалан прелазак границе биће санкционисан

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Сваки илегалан прелазак границе биће санкционисан

Читај ми

НИШ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да ће сваки илегални прелазак српске границе бити санкионисан, а да ће сви мигранти који не желе да затраже азил бити враћени у земље из које долазе, док ће борба против кријумчара бити појачана.

"Имамо најбоље резултате у борби против кријумчара, земља смо која је то озбиљно схватила и друге земље на рути могу само да уче од нас", рекао је Вулин у Нишу одговарајући на питања новинара.

Премијер је јуче након седнице Бироа за координацију служби безбедности донео одлуку да буду формирани мешовити тимови војске и полиције, који ће дубље и даље контролисати нашу границу.

Он је навео да ће тимови бити ојачани преводиоцима, које обезбеђује Комесатријат за избеглице, социјалним радницима који ће водити рачуна евентуалним малолетним мигрантима без пратње и лекарима који ће водити рачуна о здрављу маиграната.

Упитан када ће тимови бити формирани, министар је рекао да ће влада вечерас на седнци донети одлуку о томе, након које ће се стећи услови да се војска употреби за чување граница.

Он је поновио да је Србија тражила јединствено решесње и јединствен став од ЕУ, који она није дала.

"Тако имамо чланицу ЕУ, Бугарску која држи потпуно отворене границе и нема контролу над кретањем миграната, док су Мађарска и Аустрија потпуно затвориле границе. Србија неће стајати између њих и чекати", рекао је Вулин.

"Ми смо за јединствено решење, а ако га нема понашаћемо се у складу са нашим интересима", рекао Вулин и додао да нећемо престати да будемо организовани и хумани.

Свакоме ће, додао је бити понуђена законска могућност да затраже азил, али ће бити онемогућено илегално кретање по Србији.