Aa

Aa

Сва деца у Србији имају право да се радују

Сва деца у Србији имају право да се радују

Читај ми

НИШ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је данас у Нишу да и деца са сметњама у развоју у Србији имају право да се радују и да као друштво морамо да их прихватимо и разумемо њихову различитост.

Вулин, који је присуствовао у Позоришту лутака представи организованој за децу са сметњама у развоју, рекао је новинарима да не може да разуме то што се прошле седмице догодило у Нишу, када су аутистични дечак Данило и његова мајка Драгана Савић избачени из тог позоришта пре почетка представе само зато што се тај дечак гласно радовао.

"Мени је искрено жао што се ово десило у Нишу, једном културном и важном граду који није заслужио да се о њему причао овако нешто. Дача има право на своју срећу, да је изрази и радује се луткарском позоришту. Тужан сам што је неко његову срећу заменио са безобразлуком или нечим ружним", рекао је Вулин.

Он је казао да није сигуран да ли би се неко тако понашао да је тај дечак био у друштву неког од ауторитета и да то што се догодило показује само оно најгоре у људима.

"Показује неразумевање, незнање и на шта ми можемо да утичемо, потребна је већа кампања и да се упознамо са аутизмом и свим што људе чини другачијим. Али, више од тога треба да се понашамо као људи, тешко ми је да поверујем да неко не препознаје децу са сметњама у развоју", нагласио је министар.

Он истиче да не знам каква је посебна обука потребна осим људскости да би неко препознао дете са сметњом у развоју.

"На нама је као друштву и министарству и локалној самоуправи... да учинимо све што можемо да и аутизам учинимо што познатијим и разумљивијим, али не верујем да можемо неког направити човеком ако он то не жели да буде", казао је министар.

Он је апеловао на све у Србији да покажу тој деци разумевање.

"Не сме Данило да се осећа непожељним у луткарском позориштву. Према особама са аутизмом треба се понашати као према људским бићима која залужују да траже своју срећу", поручио је Вулин.

Представи су присуствовали и председница Управног одбора Савеза за аутизам Србија Весна Петровић и председник Градског удружења за помоћ особама са аутизмом у Нишу Предраг Лазаревић.

Петровић је рекла да су сви вечерас свесни да је у том случају дошло до дискриминације и да треба много још да се ради на толеранцији.

"Знамо да непознате ствари људе плаше и то морамо да превазиђемо", поручила је она и захвалила министру Вулину на великој подршци.

Лазаревић је казао да су се окупили данас у Луткарском позоришту поводом непријатне ситуације која се догодила у четвртак, али не да би осуђивали већ да би заједничким наступањем и наставком сарадње удружења и позоришта покушали да утичу на цело друштво.

Он је казао да се мора радити на подизању свести грађана и институција, као и да је едукација веома важна.