Aa

Aa

Субвенције послодавцима да запосле жене жртве насиља

Субвенције послодавцима да запосле жене жртве насиља

Читај ми

БЕОГРАД - Од идуће године послодавци који запосле жртве породичног насиље или трговине људима добијаће посебне субвенције од државе, најавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Држава је донела одлуку да од идуће године кроз активне мере запошљавања у плану НСЗ предвиди посебне субвенције за запошљавање не само самохраних мајки већ на првом месту жртава породичног насиља и жртава трговине људима", рекао је он након обиласка Материнског дома у Звечанској.

У Материнском дому смештене су жене које немају могућност за самосталан живот и бригу о детету, младе мајке које нису прихватиле њихове породице и средина, или су биле жртве породичног насиља, а њихов највећи страх је шта после изласка из дома.

Министар каже да жене које су трпеле насиље имају право на још једну шансу и да ће се кроз пројекат државе и субвенционисање њиховог запошљавања егзистенцијални проблеми жртава насиља решити.

Послодавац ће, наставља он, морати да води рачуна о приватности жртве коју запошљава, да то није нешто што треба да се прича и зна у колективу.

Директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Зоран Милачић каже да се у Дому тренутно налази осам жена и десеторо деце, а да су капацитети 20 жена и још толико малишана.

"Подржавамо мајке и труднице које су остале без подршке породице, са циљем да превенирамо раздвајање детета од мајке. Циљ је да развијемо емоционални однос према детету како не би завршилио у некој установи социјане заштите", рекао је Милачић.

Он је додао да мајке у дому остају шест месеци или до девет месеци старости детета, како закон налаже, али да се дешава да мајке и деца остану и дуже уколико немају куда да оду и од чега да живе.