Aa

Aa

Србија увек била на бољој страни историје

Србија увек била на бољој страни историје

Читај ми

БЕОГРАД - Срби су увек били на правој страни, а Србија је увек била на бољој страни историје и уме да препозна зло и да му се супротстави, изјавио је вечерас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је рекао да тако и у Другом светском рату Србија није пристајала да учествује у холокаусту, као што не треба да пристане да буду изједначене жртве и они у чијие су име оне учињене.

"Срби су увек били на правој страни. Наши преци су нам оставили велико наслеђе и наше велико име. Ми не смемо да будемо лошији, ни мање храбрији од њих и зато морамо јако да водимо рачуна и својим поступцима да не упрљамо образ оних који су корачали пре нас", упозорио је Вулин.

Он је свечаности поводом Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма рекао да се не може у исто време славити слобода и они од којих је слобода освојена.

"Не може се у исто време славити ослобађање Бањичког логора и оног од кога је Бањички логор ослобођен. Зато јако морамо да водимо рачуна да својим поступцима не укаљамо оно што су урадили они пре нас. Не може исти венац на гроб (председника квислиншке српске владе) Милана Недића и на гроб његових жртава. Зато данас треба да се подсетимо да смо увек били на бољој страни света", рекао је Вулин.

Министар је нагласио да, као што не може бити милости за Петена и за Квислинга, тако не може бити ни милости и захвалног сећања за Милана Недића или оног ко је само стајао док су на бањичким стратиштима била убијана и српска и ромска и јеврејска деца...

"Не можемо ми бити једини народ у Европи који је рехабилитовао окупационог премијера. Не, не можемо, превише је...и српске и ромске и јеврејске деце завршило на јајиначким стрелиштима да би смо заборавили и опростили", упозорио је министар.

Србија уме да препозна зло и да му се супротстави, рекао је Вулин и предочио да је прошло 77 година од првог звука сломљеног стакла у Кристалној ноћи 9. новембра 1938. године, и "то би морало да буде довољно дуг период да се том злу да име и да смо сигурни да се никад неће поновити".

Амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви подсетио је да је на данашњи дан 1938. године у Европи било око 11 милиона Јевреја, али је тада почео холокауст неслућених размера, јер свет није хтео да слуша упозорења.

У срцима свих Јевреја света холокауст је остао заувек отворена рана, која никад неће зарасти и због које су у 10 божјих заповести додали 11. - "сети се холокауста свакога дана, свакога часа и поука који он са собом носи".

"Најгори од свих ратова одавно је окончан, али антисемитизам и даље живи, антисемитизам је болест која постоји од почетка људске историје", упозорио је Леви и указао на постојање модерног антисемитизма.

"Антиционизам је нови политички антисемитизам. Пре 70 година људи су ишли улицом и узвикивали: Јевреје у Палестину, а данас узвикују - Јевреји напоље из Палестине!", предочио је израелски амбасадор.

То није ништа друго него стара мржња према Јеврејима која се преобукла у ново рухо, закључио је Леви.

Свечаности су присуствовали и потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић, чланови дипломатског кора акредитованих у Београду, представници верских конфесија и бројне јавне личности.