Aa

Aa

Србија трпи огромну штету због саобраћајне блокаде

Србија трпи огромну штету због саобраћајне блокаде

Читај ми

БАТРОВЦИ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин посетио је гранични прелаз Батровци, где је камионџијама који чекају у колони дужој од шест километара делио ланч пакете и поручио да Србија трпи огромну штету због саобраћајне блокаде, којој није нимало допринела.

Он је истакао да се Србија без своје кривице суочава са великим проблемима, када је саобраћај у питању и да је та блокада пуно кошта, додајући да ће од понедељка бити у Бриселу, где ће, између осталог, тражити да ЕУ помогне да се овакви проблеми решавају.

"Ми морамо да тражимо да се наши економски интереси заштите и морамо да тражимо да неко надокнади све ово због чега ми овде губимо новац. Већ имамо случајеве да се значајан део камионског саобраћаја преусмерава на Бугарску и Румунију и онда Србија без икакве своје кривице, трпи велике економске проблеме", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, Србија губи новац, зато што "неко није у стању да се добро организује и зато што мисли да је најједноставније затворити границу".

Вулин сматра да се Србија према избеглицама односи на цивилизован, уљудан и уређен начин и да је увек према свим својим суседима била максимално одговорна, да је пропуштала сваког избеглицу, сваког од њих нахранила и обезбедила лекарску помоћ и бригу, а исто тако, како је навео, није дозволила да њени проблеми утичу на економију и политичку ситуацију било које од земаља.

"Батровци су једини прелаз који функционише. Ми имамо још седам прелаза са Хрватском, све би ово могло да прође. Поставља се суштинско питање - да ли свака земља због својих унутрашњих проблема, због својих пропуста у организацији може да затвори пролаз другој земљи и да ли свака земља има право да нанесе економску и политичку штету другој земљи", запитао се министар рада.

Он је поручио да се Србија понашала и понашаће се, према сваком од суседа крајње одговорно и пријатељски и нагласио да у је у овој ситуацији потребно више одговорности и пожртвовања, како би се овакве ствари избегле.

Председник Независног синдиката аутосаобраћајног предузећа "Ласта" Раде Видосављевић, који је заједно са министром делио ланч пакете камионџијама, рекао је да је дошао да помогне својим колегама, који чекају и 48 сати да уђу у Хрватску, на великој температури, као и да им је донео ланч пакет, како би им мало помогао у вишесатном чекању.