Aa

Aa

Србија се спрема за већи број миграната

Србија се спрема за већи број миграната

Читај ми

КАЊИЖА - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је веома забринут што ће 15. септембра Мађарска затворити границу за мигранте и истакао да се Србија спрема за већи број миграната на својој територији.

"Ми се спремамо за време које долази и очекујемо значајно већи притисак и да ће већи број мигранта долазити и остајати у Србији. Ипак, ничије дете док је у Србији неће се смрзнути", рекао је Вулин новинарима приликом обиласка прихватног центра у Кањижи.

Он је казао да упркос тешкој ситуацији ниједан човек у нашој земљи неће остати без парчета хлеба, медицинске помоћи и без могућности да се угреје.

Вулин је рекао да Србија зато очекује помоћ од ЕУ и међународних организација и то много већу него што су до сада пружали.

"Ми ово не можемо сами да урадимо", поручио је Вулин.

Он је казао да ће Мађарска 15. септембра применити закон по којем ће мигранти који пређу на територију Мађарске бити санкционисани до три године затвора.

"Веома сам забринут, не само зато што ће то спречити ове људе на њиховом путу, већ и што ће то повећати ниво криминалитета и кријумчара који ће мигрантима због повећаног ризика наплаћивати више. И ко зна до чега ће све то довести", рекао је Вулин.

Министар је рекао да ће се мигранти због тога дуже задржавати у нашој земљи, а нарочито на северу Војводине и да Србија на то мора бити спремна.

Вулин истиче да због тога капацитети морају да се повећају, али и да ће влада наставити са својом политиком да ће се обезбеђивати само привремени, а никако трајни капацитети за њихов смештај.

Према његовим речима, кад се буде повећао број људи који не буду могли да пређу мађарску границу, они ће почети да прелазе друге границе јер искуства показују "да живот увек нађе свој пут".

Вулин је казао да је, на пример, Бугарска подигла зид према Турској, па су мигранти кренули у западну Европу преко Македоније, која сад хоће да подигне зид према Грчкој, па ће мигранти вероватно ићи преко Бугарске.

"Сваки зид ће људе померити у неком другом правцу. Ми се спремамо за време које долази", поручио је Вулин.


Потребна директна буџетска помоћ ЕУ,центар у Београду

Вулин изјавио је данас да се са представницима Европске комисије разговара о изградњи привременог прихватног центра за мигранте у Београду и изразио очекивање да ће нам ЕК одобрити директно буџетско финансирање за функционисање система помоћи мигрантима.

На питање новинара где ће се градити тај центар у Београду, Вулин је рекао: "То ћемо видети, то је несто између нас и града".

Вулин је приликом обиласка прихватног центра у Кањижи, рекао да би то био преседан, обзиром на то да нисмо чланица ЕУ, али да се Србија суочава са проблемом мигрантске кризе, исто као је да је њена чланица.

"Тако да би било коректно да када смо већ део пробема, да будемо део и његовог решења. Како се ЕУ односи према својим чланицама које су на удару мигрантске кризе, мора тако да се односи и према земљи кандидату- Србији", поручио је Вулин.

Он је рекао да је директно бужетско финансирање потребно Србији како би могла да финансира свој систем помоћи мигрантима који се до сада показао као добар и као најбољи у региону.

Вулин је рекао да није потребно да се прави паралелни или нови систем, већ да је само потребна помоћ, односно директно буџетско финансирање да би постојећи могао да функционише.

Говорећи о градњи привременог прихватног центра, Вулин је рекао да Србија очекује разумевање ЕУ када је реч о његовом финансирању, не само када су у питању капацитети, већ и његово редовно функционисање.

"Није довољно само нешто подићи, већ се мора обезбедити и новац за раднике, хигијеничаре, лекаре, обебеђење и друго. Надам се да ће нам ЕК изаћи у сусрет да добијемо директно буџетско финансирање", поручио је министар.

Он је такође рекао да Србија када помаже мигрантима, помаже свом локалном становништву у проблему мигрантске кризе, као и да свака помоћ Србији јесте и помоћ земљама ЕУ.

"Морате нам помоћи да бисмо могли да вам помогнемо у решавању мигрантске кризе. Ако Европа хоће да јој помогнемо најпре ће морати да помогне Србији", закључио је Вулин.

Прихватни центар у Кањижи добио 250 кревета

У Прихватни центар за избеглице у Кањижи данас је стигло 250 монтажних кревета, а Вулин је поручио је да сви људи добре воље треба да наставе да помажу избеглицама и тако им омогуће удобнији боравак у Србији.

Јужнобанатски управни округ је у сарадњи са општином Алибунар данас допремио 250 монтажних кревета, а донатор је Добровољно ватрогасно друштво из Цириха у Швајцарској.

Општина Алибунар платила је допремање кревета из Цириха до Кањиже, у сарадњи са Јужнобанатским округом.

"Помоћ нам значи и ових 250 кревета ће обезбедити бољи и удобнији боравак људима који бораве у овом центру, а пре свега деци", рекао је Вулин новинарима након обиласка прихватног центра у Кањижи.

Он је рекао да се, на пример, становници Алибунара и Вршца труде да помогну, иако на својој територији немају избеглице.

Вулин је поручио да је свака помоћ мигрантима у ствари помоћ локалном становништву и изразио наду да ће тако бити настављено и у наредном периоду.

Начелник Јужнобанатског округа Зоран Тасић је рекао да је штаб за ванредне ситуације тог округа има дугогодишњу сарадњу са ватрогасним друштвом из Швајцарске.