Aa

Aa

Србија појачава мере безбедности

Србија појачава мере безбедности

Читај ми

ШИД - Влада Србије предузима додатне мере у циљу повећања безбедности и несметаног уласка и кретања миграната кроз нашу земљу, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је приликом обиласка железничке станице у Шиду, одакле се обавља транспорт миграната ка Хрватској, поручио да је наш највећи интерес очување стабилности и безбедности на територији Србије и несметано кретање миграната и функционисање свакодневног живота нашег становништва.

"Влада ће предузети и додатне мере, да би услед новонастале ситуације у Паризу, безбедност била још више појачана и када је у питању кретање, али и улазак миграната на наш простор", рекао је министар.

Он је додао да сарадња две граничне полиције Србије и Хрватске добро функционише, да се саобраћај несметано одвија и да мигранти несметано прелазе границу Хрватске и одлазе даље.

"Очекуејм да данас око 6.000 људи напусти нашу земљу преко прелаза у Шиду, али ми ћемо учинити све што је потребно да безбедност тих људи не буде угрожена и настављамо са свим оним што смо и до сада радили, водећи рачуна да се ситуација у свету значајно изменила, да оно што се синоћ десило у Паризу не може да остане без икаквих последица", рекао је Вулин.

Он је додао да се до сада у Србији обављала контрола свих миграната који улазе у Србију, да је рађена контрола отисака прстију и дланова, да су им узимани сви подаци и да ће службе наставити да раде све оно што су радиле и до сада.

Србија је, како је указао, протеклих месеци водила рачуна о безбедности, те да је до сада кроз нашу земљу прошло 484.000 избеглица.

Вулин је осудио серију терористичких напада у Паризу и рекао да се мора још више водити рачуна о безбедности.

Упитан да ли би и Србија могла да затвроди границе, он је рекао да Србија неће учинити ништа сама и да ће водити рачуна о томе како се понашају друге земље.

"Србија неће бити никаква опасач зона за људе који не желе да буду у Србији и водиће рачуна о безбедности на својој територији и неће се понашати тако да угрози било коју од земаља, али ће водити рачуна о својим интересима", напоменуо је министар.

Вулин је рекао да је несумњиво да ће све земље после синоћних дешавања у Паризу појачати своје безбедносне системе не само када су у питању мигранти.

"Ми још увек не знамо ко су људи који су учинили нападе у Паризу, да ли су то рођени Французи или су дошли однекуд, то не може да се тврди са сигурношћу", рекао је министар.

Србија је одувек упозоралава на опасност од тероризма, рекао је Вулин наводећи да се са њим мора обрачунати на његовом изворном месту и да то неможе учинити једна земља већ је то проблем читавог света.

"Србија је увек била на правој страни и учествовала у борби против тероризма и наставиће тако да се понаша водећи рачуна о безбедности грађана", рекао је Вулин.

Прихватни центар у Шиду ускоро завршен

Привремени прихватни центар преко пута железничке станице у Шиду ускоро ће бити завршен, изјавио Вулин.

"Објекат још није завршен, ради се на томе и добар део просторија је завршен и рту ћемо ускоро моћи да смештамо људе", рекао је Вулин приликом обиласка тог објекта.

На том месту подигнути су шатори, а министар је рекао да се очекује да ће наредних дана бити обезбеђено и грејање.

"И ту ћемо моћи да смештамо људе, а све време смо водили рачуна да се мигранти не мешају са домаћим становништвом и да њихове руте кретања, где се одмарају и прихватни центри буду изван насељених места како то не би реметило свакодневни живот грађана", рекао је министар.

Од почетка мигрантске кризе, как је навео, око 90.000 људи прешло кроз нашу земљу преко железничке станице у Шиду.

Претходно је министар обишао железничку станицу одакле је нова тура миграната возовима кренула ка Хрватској.